02. People

Lees meer

#onswerk

Drie keer per jaar geeft Van Werven een magazine uit voor de eigen medewerkers. “Het is ontzettend belangrijk om een gemeenschappelijk beeld te creëren”, zegt managing director Wilfred van Werven daarover. “Het is voor ons een middel om ons DNA te laden. Waar zijn we van en waar zijn we niet van. Het is daarnaast ook belangrijk om trots te delen. Iedereen is onderdeel van het succes.”

Ons werk is al jaren een soort van begrip binnen het bedrijf. Als we foto’s of informatie over onze projecten delen, gebeurt dat vaak met de hashtag #onswerk. Het vat precies samen wat we met dit magazine willen bereiken, namelijk ‘ons werk’ delen met alle collega’s. Het gaat over trots, over mooie projecten, maar ook over de menselijke kant, zoals de hobby’s van medewerkers of persoonlijke verhalen.

Veiligheid

Zonder onze mensen, geen Van Werven. Juist daarom doen wij er alles aan om onze medewerkers weer veilig te laten thuiskomen. Dat geldt niet alleen voor onze eigen medewerkers, maar voor iedereen op of rond onze werkplek. Onze ambitie is het aantal ongevallen terug te dringen tot nul. Intern is de eerste aanzet gemaakt om het veiligheidsbewustzijn onder eigen medewerkers en ingehuurde medewerkers te vergroten middels een veiligheidscampagne. Dit zal in 2017 verdere vorm gaan krijgen.

Ons werk brengt ook zeker risico’s met zich mee. Er is altijd een zekere kans op een (bedrijfs)ongeval. Om onze medewerkers hierin te steunen, hebben 23 medewerkers in 2016 een cursus EHBO gevolgd en met succes afgerond. De cursus zal jaarlijks worden herhaald voor de medewerkers met EHBO in bezit, en opnieuw worden aangeboden aan alle medewerkers.

IF-Rate
* aantal ongevallen met verzuim x 1.000.000 gedeeld door het aantal gewerkte uren
Aantal ongevallen met verzuim in 2016: 5

Onze mentaliteit

We houden van hard werken, van samen werken en van logisch nadenken. We zijn een familiebedrijf met de voeten stevig in de klei en de locale samenleving. Ons bedrijf is nooit belangrijker dan mensen. 37,3% van onze mensen is langer in dienst dan 12 jaar. Dat zijn veelzeggende cijfers. Hoe komt het dat veel mensen zo lang bij ons werken?

32% van onze medewerkers is langer dan 12 jaar in dienst

Van Werven is een familiebedrijf dat continuïteit als grootste goed ziet. We bestaan al zeventig jaar en willen door tot in lengte van jaren. Niet gedreven door de grillen van aandeelhouders en kwartaalcijfers, maar met oog voor mensen. 'Duurzaam ondernemen met mens en techniek', was decennialang ons motto. Dat is het nog steeds.

“Duurzaam ondernemen met mens en techniek”

Veel van onze mensen wonen in onze eigen regio. We kennen de mannen en vrouwen die bij ons werken, en we kennen hun gezinnen. Het maakt ons continu bewust van onze verantwoordelijkheid. Omdat onze mensen al jaren dienstbaar zijn aan Van Werven, hebben we in crisisjaren geen mensen ontslagen, maar enkele overnames gedaan voor extra werkgelegenheid.

Gezond

Hard werken betekent niet dat we ons kapot werken. Veel van ons werk is fysiek werk, maar 'Gezond erin, gezond eruit', is ons motto. We stimuleren een gezonde levensstijl, vitaliteit en verantwoord werken. We overvragen onze mensen niet, werken met modern materieel en werken samen met gezondheidsinstellingen om zowel preventief als reactief te behandelen. Onze werknemers doen regelmatig in groepsverband mee aan sportieve activiteiten.

“Gezond erin, gezond eruit”

Training, (na)scholing en ander onderwijs is van essentieel belang voor het functioneren van het bedrijf, maar nog meer voor de eigen ontwikkeling van personeel. Door daar continu aan te werken, kunnen lange dienstverbanden zoals we dat bij Van Werven gewend zijn, blijven bestaan. Onze omgeving blijft door de jaren heen veranderen, onze werkzaamheden evenzo. Daarom veranderen wij mee, het liefst voor de troepen uit.

Medewerkers in cijfers

De vele lange dienstverbanden die we mogen noteren, geven blijk van een hoge mate van trouw van werkgever en werknemer.

Icoon 347 fte
356 Medewerkers
16 Stagiairs
Icoon 4,7% ziekteverzuim
44 instroom
10 uitstroom
12,3 Gemiddelde dienstjaren
41 Gemiddelde leeftijd

Eigen sportkledinglijn Van Werven

In 2016 is er hard gewerkt aan een eigen sportkledinglijn voor Van Werven, die op 8 mei 2017 gelanceerd is. De unieke lijn bestaat uit wieler- en schaatskleding en zal op termijn ook worden aangevuld met runningkleding.

Van Werven was jarenlang als hoofdsponsor betrokken bij het gelijknamige marathonschaatsteam. Na zeven jaar kwam daar in 2015 een einde aan. De tijd van groen-gele schaats-, skeeler- en fietspakken was daarmee officieel voorbij, maar de passie voor sporten is blijvend (en de vraag naar Van Werven sportkleding bleef). Van Werven nam daarom het initiatief tot het ontwikkelen van een eigen kledinglijn.

Kleding met een verhaal

“Deze kleding vertelt het verhaal van Van Werven”, legt Wilfred van Werven uit. “En dat verhaal willen we delen met iedereen die onze kleding koopt. De verschillende elementen op deze kleding hebben een betekenis. Onze kernwaarden vind je terug op ons hart, 45 staat voor ons oprichtingsjaar 1945 en de kreet #hardwerken op de binnenkant van de kraag daagt de drager uit om altijd het beste uit zichzelf te halen. Bij elk verkocht artikel wordt een kaartje meegeleverd waarop de betekenis van de kleding te vinden is.”

Supporter van sport

“Sport heeft in de hele geschiedenis van ons bedrijf al een belangrijke rol gespeeld. We zijn supporter van sport. Met deze kledinglijn hopen we onze medewerkers en omgeving te stimuleren om het plezier erin te gaan ontdekken of te behouden.”

Bekijk de nieuwe kledinglijn op:

www.vanwervenkleding.nl

Jubilea

Jubilea Van Werven
1 Medewerker langer dan 50 jaar in dienst
4 Medewerkers langer dan 40 jaar in dienst
45 Medewerkers langer dan 25 jaar in dienst
72 Medewerkers langer dan 12,5 jaar in dienst

Social return

‘Praktisch zijn’ in de praktijk brengen

Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die afstand kan heel groot, maar natuurlijk ook kleiner zijn. Vorig jaar kwam Jordy Bruggink (19 jaar) in dienst bij Van Werven. Jordy heeft moeite met theorie, maar kan in de praktijk goed meekomen. Inmiddels is hij helemaal op zijn plek bij Van Werven in Biddinghuizen.

Ervaar jij een afstand tot de arbeidsmarkt?

“Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant ook niet. Ik heb altijd moeite gehad met theorie leren, maar in de praktijk kan ik goed uit de voeten. Mijn vader heeft moeite met theorie, en ook mijn opa had hier last van. Voor mij betekende het dat ik op school niet zo goed mee kon komen en uiteindelijk in het praktijkonderwijs terecht kwam. Hier doe je vooral veel werkervaring op, op allerlei verschillende gebieden. Ik heb in de zorg gewerkt, maar ook op een boerderij. Uiteindelijk kom je dus op de arbeidsmarkt zonder dat je écht een vak hebt geleerd en dat maakt werk vinden lastiger. Aan de andere kant: ik ben zeker niet dom en ben goed in praktisch werk. En dat kan ik dus nu in de praktijk brengen.”

Hoe ben je bij Van Werven terecht gekomen?

“Mijn vader heeft jaren geleden bij Van Werven gewerkt en hoorde via via dat het bedrijf een medewerker zocht voor de kunststof recycling in Biddinghuizen. Men zocht een allround medewerker, een manusje van alles. Dat sprak me aan: praktisch en afwisselend werk. Ik heb gesolliciteerd, mocht op gesprek komen en ben uiteindelijk aangenomen. Inmiddels werk ik hier ruim een jaar.”

Ervaar je wel eens problemen in je werk of dagelijkse leven?

“Ik denk dat ik heel goed kan meekomen in het team en in het werk dat ik moet doen. Maar ik merk ook dat ik soms wat extra tijd nodig heb om dingen nieuw te leren. Daarin heb ik wel extra begeleiding nodig. Het werkt voor mij als nieuwe dingen die ik moet doen, eerst duidelijk worden uitgelegd, dat daar even tijd voor gemaakt wordt. Maar zodra ik het onder de knie heb, dan kan ik goed mijn eigen gang gaan. Een persoonlijk hoogtepuntje voor mij is dat ik dit jaar mijn rijbewijs heb gehaald. Het afgelopen jaar was ik één dag per week vrij, om zo tijd vrij te maken voor het leren van de theorie en rijlessen te nemen. Ik heb mijn theorie zelfs in één keer gehaald! Mijn praktijkexamen heb ik wel twee keer moeten doen, ik denk vooral door de spanning. Maar dat het gelukt is, daar ben ik wel trots op.”

Wat maakt werken bij Van Werven leuk?

“Ik vind het mooi om met machines te werken, dat heb ik eigenlijk altijd leuk gevonden. Bij Van Werven ben ik een allround medewerker en daarbij werk ik vaak met machines. Het liefst zit ik op de shovel of de kraan, het grotere werk, dat vind ik mooi. Vandaag ben ik een kabel aan het leggen, door de bedrijfshal heen. Dat doe ik voor het eerst en ook dat is wel een mooie uitdaging. De sfeer onderling is goed en mijn werk bevalt prima, als het aan mij ligt, mag mijn jaarcontract zeker een vast contract worden!”

Wat hoop je in de toekomst bij Van Werven te doen?

“Zoals ik al zei, vind ik het werken met grotere machines het mooist. Ik zou het super vinden als ik bijvoorbeeld elke dat op een shovel of kraan zou mogen werken. Dat hoeft niet binnen nu en een paar jaar, maar in de toekomst lijkt dat me een mooie uitdaging.”

Ambassadeur De Normaalste Zaak

Van Werven is als ambassadeur aangesloten bij De Normaalste Zaak. Dit is een netwerk van MKB-ondernemers en grote werkgevers die het ‘de normaalste zaak’ vinden dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. In april 2014 zijn we in dat kader gestart met een arbeidsparticipatieproject, een project dat door de regionale belangenvereniging de Diamant van Midden Nederland is omarmd. Van Werven is van mening dat de onderlinge samenwerking tussen de verschillende instanties moet veranderen om de kans op succes te laten groeien. Door samen te praten over knelpunten en eventuele oplossingen aan te dragen, kunnen deze belemmeringen verholpen worden. Door initiatief te nemen tot samenwerking met instanties en deel te nemen aan dit soort trajecten, voegt Van Werven de daad bij het woord. Iedereen moet kans op werk hebben. Ook in 2016 hebben wij ons hard gemaakt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een grotere kans te geven. Er wordt gewerkt aan een voorstel richting de tweede kamer, om hiermee de verschillende initiatieven op het gebied van Social Return te blijven stimuleren.

Kengetallen Social Return

3 wajongeren
1 WSW
1 WIA
1 Pilot arbeidsparticipatie
16 BOL
6 BBL

Leerbedrijven

Van Werven werkt samen met de onderstaande leerbedrijven.

 • Transport & Logistiek; Chauffeur Goederenvervoer
 • Fundeon Kenniscentrum Beroepsonderwijs;
  • Allround monteur
  • Machinist Grondverzet
  • Machinist GWW
 • Innovam Groep; Mobiliteitsbranche
 • Stichting Ecabo
  • Commercieel Marketingmedewerker niveau 4 (MBO)
  • Bedrijfsadministrateur niveau 4 (MBO)
  • Financieel Administratief Medewerker niveau 3 (MBO)
  • Bedrijfsadministratief Medewerker niveau 2 (MBO)
 • Stichting Kenteq Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven voor Techniek
  • Landbouwtechniek
  • Monteur landbouwmechanisatietechniek
  • Landbouwmachine - chauffeur/monteur
  • Mobiele werktuigen (ook uitstroom)
 • Aequor Leerbedrijf
  • Voedsel en Leefomgeving

Onze medewerkers

Onze pay-off was jarenlang ‘duurzaam ondernemen met mens en techniek’. En dat is het nog steeds. We hechten waarde aan goed materieel, waar we zuinig op zijn, en onze technische dienst staat dagelijks klaar voor machineonderhoud of –reparaties. Onze chauffeurs en machinisten zijn vakmensen, met passie voor hun beroep. Die passie maakt dat zij elke dag weer vakwerk leveren, ze meer leren over hun machine en de extra mogelijkheden door innovaties en dagelijks met plezier werken. #mooimachinewerk

Het duurzaamheidsverslag 2016 van de Van Werven bedrijven is het vijfde volledige verslag dat gepubliceerd is. Het duurzaamheidsverslag zal jaarlijks worden gepubliceerd. De cijfers in dit verslag zijn gebaseerd op de volgende gegevens:


U kunt ook de duurzaamheidsverslagen van 2012, 2013, 2014 en 2015 terug kijken.