02. People
Lees meer#onswerk
Betrokkenheid is één van onze kernwaarden; We willen niet alleen betrokken zijn bij een duurzame maatschappij, maar we willen ook dat onze medewerkers zich betrokken voelen op elkaar en op het bedrijf. Eén van de manieren waarop we dit willen bereiken, is via narrowcasting. Op iedere Van Werven-vestiging hangt een tv-scherm waarop foto’s en berichten te zien zijn. Hier laten we ons werk zien, stellen nieuwe medewerkers voor, geven verjaardagen, vacatures en ander nieuws door. Medewerkers kunnen zelf foto’s insturen naar #onswerk en op die manier hun werk, hun successen en ervaringen delen met collega’s.
Daarnaast publiceren we drie keer per jaar een magazine voor onze medewerkers. Het gaat over trots, over mooie projecten, maar ook over de menselijke kant, zoals de hobby’s en persoonlijke verhalen van medewerkers. Iedereen is onderdeel van het succes.
Veiligheid
Wij willen geen ongelukken. Om dat doel te bereiken, hebben we regels afgesproken. Maar minstens zo belangrijk, is dat we ons allemaal verantwoordelijk voelen voor veiligheid. Veilig werken begint bij jezelf, maar je doet het samen.
Jaarlijks krijgen 230.000 werknemers in Nederland een arbeidsongeval, ruim 600 slachtoffers per dag dus. Een derde van deze slachtoffers kan door hun ongeval (tijdelijk) niet meer werken. Tachtig tot negentig keer per jaar valt er een dodelijk slachtoffer. In de afvalsector en de bouw gebeuren relatief de meeste ongelukken, precies de sectoren waarin Van Werven actief is. Daarom ís veiligheid op de werkvloer een belangrijk speerpunt voor Van Werven, maar vooral ook een belangrijk actiepunt.
Het is onze ambitie om het aantal ongevallen terug te dringen tot nul. Dit is helaas nog niet gelukt. De IF-rate ten opzichte van 2016 is in het afgelopen jaar toegenomen met 1,2. Desondanks is de frequentie gemiddeld over drie jaar gedaald naar 8,0 ten opzichte van 9,6, een daling waar we blij mee zijn.
In 2018 willen we nog meer bewustzijn op het gebied van veiligheid creëren. Dit gaan we doen via een veiligheidscampagne, met als hoofdonderdeel een nieuw, aansprekend veiligheidsboekje. Daarnaast zullen we extra aandacht besteden aan de LMRA (Last Minute Risico Analyse).
Aantal ongevallen met verzuim in 2016: 5
Onze mentaliteit
We houden van hard werken, van samen werken en van logisch nadenken. We zijn een familiebedrijf met de voeten stevig in de klei en de locale samenleving. Ons bedrijf is nooit belangrijker dan mensen. 37,3% van onze mensen is langer in dienst dan 12 jaar. Dat zijn veelzeggende cijfers. Hoe komt het dat veel mensen zo lang bij ons werken?
Van Werven is een familiebedrijf dat continuïteit als grootste goed ziet. We bestaan al zeventig jaar en willen door tot in lengte van jaren. Niet gedreven door de grillen van aandeelhouders en kwartaalcijfers, maar met oog voor mensen. 'Duurzaam ondernemen met mens en techniek', was decennialang ons motto. Dat is het nog steeds.
“Duurzaam ondernemen met mens en techniek”
Veel van onze mensen wonen in onze eigen regio. We kennen de mannen en vrouwen die bij ons werken, en we kennen hun gezinnen. Het maakt ons continu bewust van onze verantwoordelijkheid. Omdat onze mensen al jaren dienstbaar zijn aan Van Werven, hebben we in crisisjaren geen mensen ontslagen, maar enkele overnames gedaan voor extra werkgelegenheid.
Gezond
Duurzaamheid betekent letterlijk ‘lang durend’. Het gaat over wat lang kan blijven bestaan, wat toekomstbestendig is. Duurzaamheid gaat over gedrag dat bijdraagt, in plaats van afbreekt. Bij duurzaamheid gaat het daarom ook om gezondheid. Je kunt pas goed zorgen voor een ander, als je ook goed voor jezelf zorgt. Daar hoort een fit lichaam bij. We beseffen dat we dat niet helemaal zelf in de hand hebben. Maar we willen wel verantwoordelijkheid nemen. Alleen al roken vermindert de levensverwachting met bijna tien jaar en overgewicht kan grote gevolgen hebben. Hoe zorgen we er samen voor dat we fit met pensioen gaan?
Van Werven stimuleert een gezonde levensstijl, vitaliteit en verantwoord werken. We overvragen onze mensen niet, werken met modern materieel en werken samen met gezondheidsinstellingen om zowel preventief als reactief te handelen. Het afgelopen jaar introduceerden we een nieuw alcoholbeleid en spraken we af om op onze vestigingen geen alcohol meer te schenken.
Medewerkers in cijfers
16 uitstroom
vanwervenkleding.nl
Beweging en sport vinden we belangrijk. Het is één van de redenen dat we in 2017 onze eigen sportkledinglijn lanceerden. Deze kledinglijn bestaat uit wieler- en schaatskleding en vulden we in maart 2018 aan met een runninglijn. Met deze kleding hopen we onze medewerkers en omgeving te stimuleren om het plezier in sporten te gaan ontdekken of te behouden.
Het verhaal van Van Werven
Onze kledinglijn zet niet alleen aan tot een sportieve levensstijl, we vertellen ook ons verhaal met deze kleding. De verschillende elementen op deze kleding hebben een betekenis. Onze kernwaarden vind je terug op het shirt, 45 staat voor ons oprichtingsjaar en de tekst #hardwerken op de binnenkant van de kraag daagt de drager uit om altijd het beste uit zichzelf te halen. Bij elk verkocht artikel wordt een kaartje meegeleverd waarop de betekenis van de kleding te vinden is.
Fanatiek sporten
Ook in 2017 hebben onze medewerkers fanatiek gesport. Het is mooi om te zien dat er spontaan sportieve initiatieven ontstaan, die medewerkers onderling verbinden en soms zelfs fondsen opleveren voor goede doelen.
Het afgelopen jaar werd een bedrijventeam van Van Werven kampioen tijdens een beachvolleybaltoernooi in de regio. Voor het eerst deed we mee met deze activiteit en direct wist het Van Werven-team de titel in de wacht te slepen. De Nunspeetse Keiler is een evenement waar jaarlijks een team namens Van Werven aan meedoet. In 2017 traden zelfs twee teams aan: een heren- en een damesteam. De Keiler combineert hardlopen en mountainbiken met verschillende spellen, waarbij een goede samenwerking een vereiste is. Een ander jaarlijks terugkerende activiteit is Cycling Zandvoort. Onze deelnemers fietsen 24 uur op het circuit van Zandvoort om hiermee fondsen te werven voor Fight Cander. Naast de sportieve uitdaging en de gezellige sfeer leverde dit evenement namens Van Werven €2025,- op voor Fight Cancer.
Jubilea
Social return
Social Return wil mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk krijgen. Dat kan via reguliere banen, maar ook door leerwerkplekken, stageplekken en (werk)ervaringsplaatsen te bieden. Van Werven is een erkend leerbedrijf. Voor de werkzoekende jongere bieden wij een beschermde omgeving, met voldoende structuur, een leerwerkmeester ter plaatse en een leidinggevende.
Unieke samenwerking leidt tot leerzame stageplaats
In maart 2017 kreeg Leon Horters een mooie stageplek dankzij een unieke samenwerking tussen de gemeente Almere, het SOMA College en Van Werven Infra & Recycling. De derdejaars student liep stage op het gronddepot Poort, in opdracht van de gemeente Almere. Het initiatief voor deze samenwerking kwam vanuit de gemeente Almere. Projectmanager Bert van Spil: “De gemeente Almere wil jongeren de kans geven om hun talenten te ontwikkelen en te ervaren hoe het is om te werken bij de gemeente. Een gronddepot zou een prima stageplaats voor een leerling kunnen zijn.”
Het SOMA College, dé vakopleiding voor de infra, stond positief tegenover het voorstel, maar een leermeester was wel essentieel tijdens een stageperiode. Het SOMA College zocht daarom contact met leerbedrijf Van Werven Infra & Recycling. Een bedrijf dat zowel de leermeester als de machine kon leveren.
Leon Hortens kreeg, tijdens zijn stage, ook de tijd en de mogelijkheid om examenopdrachten te oefenen, zoals het uitzetten van een talud met piketpaaltjes. Cor van Werven, technisch directeur bij Van Werven: “Ik vind het mooi dat een overheidsbedrijf hier oog voor heeft. Dat zij zélf bedenken dat dit gronddepot een mooie stageplaats biedt. Dit is een prachtige driehoeksverhouding tussen een overheidsbedrijf, het onderwijs en in dit geval leerbedrijf Van Werven.”
Bij werkplaatsen in het kader van Social Return voeren wij een gestructureerde aanpak. Wij hebben bijvoorbeeld wekelijkse voortgangsgesprekken met de Social Return-kandidaat. Na afronding van de stage of proefplaatsing kijken we naar doorgroeimogelijkheden in het bedrijf.
Administratieve baan voor Freek van Wingerden
Eind 2017 diende Van Werven een verzoek in bij de gemeente Oldebroek om uit te zien naar werknemers met een achterstand tot de arbeidsmarkt. We ontvingen hieruit enkele cv’s en voerden diverse gesprekken. Sinds december 2017 werkt Freek van Wingerden (23 jaar) bij ons als administratief medewerker.
Freek: “Ik woon begeleid in Oldebroek en werkte hiervoor op de dagbesteding van de Eikenhorst in Oldebroek. In het verleden heb ik wel eens opleidingen gevolgd, maar deze heb ik niet kunnen afronden. Op de dagbesteding, was ik vooral bezig met figuurzagen. Dat was een tijd best leuk, maar ik zocht meer uitdaging.”
“Via het project ‘Aan de slag’, in samenwerking met de gemeente Oldebroek, kwam ik in contact met Van Werven. In december 2017 ben ik begonnen bij Van Werven als administratief medewerker. Simpel gezegd heb ik een bijzonder type persoonlijkheidsstoornis, waardoor ik soms moeilijkheden ervaar. Toch gaat het werken bij Van Werven me goed af. Het contact met de collega’s is goed en ook de werkzaamheden gaan steeds beter. In het begin waren er wel uitdagingen, ik moest bijvoorbeeld wennen aan de nieuwe structuur en kon me soms lang blind staren op kleine dingen. Dat weet ik steeds beter los te laten. Eens in de twee weken bespreek ik met mijn jobcoach de voortgang en zoeken we samen naar oplossingen voor de uitdagingen die ik tegenkom op de werkvloer. Ik merk dat ik dus best goed mee kan komen in het werkveld en overweeg zelfs een HBO opleiding ICT te gaan volgen in de toekomst.”
Ook Van Werven is tevreden over het traject. Linda van Dorp (controller en begeleider): “We kunnen merken dat Freek het naar zijn zin heeft bij ons bedrijf en samen met onze collega’s. Daarnaast levert hij een mooie bijdrage aan het administratieve proces. Na zijn proefperiode heeft hij in 2018 een contract gekregen.”
Van Werven heeft al meerdere trouwe medewerkers overgehouden aan stages en proefplaatsingen vanuit Social Return. Inmiddels hebben vier medewerkers die in 2015/2016 binnenkwamen via Social Return een vast dienstverband bij Van Werven gekregen.
Ambassadeur De Normaalste Zaak
Van Werven is ambassadeur van De Normaalste Zaak. Dit is een netwerk van MKB-ondernemers en grote werkgevers die het ‘de normaalste zaak’ vinden dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. In april 2014 zijn we gestart met een arbeidsparticipatieproject, een project dat ook door de regionale belangenvereniging de Diamant van Midden Nederland is omarmd. Van Werven vindt dat de onderlinge samenwerking tussen de verschillende instanties moet verbeteren om de kans op succes te vergroten. Iedereen moet kans op werk hebben. Door samen knelpunten en eventuele oplossingen te bespreken, kunnen belemmeringen verholpen worden. Door dit initiatief tot samenwerking en door deel te nemen aan dit soort trajecten, voegt Van Werven de daad bij het woord. We werken op dit moment aan een voorstel voor de Tweede Kamer, om de verschillende initiatieven op het gebied van Social Return te blijven stimuleren.
Leerbedrijven
Van Werven werkt samen met de onderstaande leerbedrijven.
- Transport & Logistiek; Chauffeur Goederenvervoer
-
Fundeon Kenniscentrum Beroepsonderwijs;
- Allround monteur
- Machinist Grondverzet
- Machinist GWW
- Innovam Groep; Mobiliteitsbranche
-
Stichting Ecabo
- Commercieel Marketingmedewerker niveau 4 (MBO)
- Bedrijfsadministrateur niveau 4 (MBO)
- Financieel Administratief Medewerker niveau 3 (MBO)
- Bedrijfsadministratief Medewerker niveau 2 (MBO)
-
Stichting Kenteq Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven voor Techniek
- Landbouwtechniek
- Monteur landbouwmechanisatietechniek
- Landbouwmachine - chauffeur/monteur
- Mobiele werktuigen (ook uitstroom)
-
Aequor Leerbedrijf
- Voedsel en Leefomgeving
-
Windesheim
- Communicatie (HBO)
Onze medewerkers
Altijd trouw aan één werkgever Jarenlange ervaring in het buitenland, op ‘tig’ verschillende machines gewerkt, en toch nog geen 40 jaar oud. Pieter de Jong (1980) heeft als machinist al een rijk leven achter de rug. “Ik zit nu op een machine die uniek is in de wereld.”
In eigen land is Pieter de Jong altijd trouw geweest aan één werkgever: het gww-bedrijf van Jan Streefkerk in zijn woonplaats Ouderkerk aan de Amstel. In 2013 werd dit overgenomen door Van Werven Infra & Recycling uit Oldebroek. Pieter verhuisde mee en werkt er nog altijd met veel plezier.
“Toen ik 14 was, ben ik als vakantiekracht begonnen bij Jan Streefkerk. Ik scharrelde daar een beetje rond, zeg maar. Op mijn 16de ging ik via het leerlingwezen bij Streefkerk aan de slag, op de dumper. Later kwam ik op de mobiele kraan en de rupskraan terecht.”
Lees meer: Machinist van de Maand