02. People

Lees meer

#onswerk

De hashtag #onswerk staat voor trots, mooie projecten en fantastische medewerkers. De hashtag wordt intern volop gebruikt: het is de plek waar medewerkers foto’s van hun werk delen én het is de naam van ons interne magazine.

In een van deze magazines van 2020 deelden vijf collega’s hun ervaringen over werken in coronatijd.

Rob Labots

Mijn baan veranderde compleet

“Door het coronavirus veranderde mijn baan compleet. Van rennen en - 197 keer per jaar - vliegen, naar hele dagen thuis werken. Dat was best even schakelen. Aan de ene kant mis ik het persoonlijke contact. Het is zo belangrijk om elkaar in de ogen te kijken. De relatie met klanten staat bij ons centraal, we willen hen zo goed mogelijk bedienen. Tijdens internationale klantenbezoeken gingen we samen in gesprek, kon ik verbanden leggen en daarop inspelen. We gingen ook vaak samen uit eten. Op die manier bouw je echt een band met de ander op. Die aandacht voor de klant heeft ons veel gebracht. Digitaal gaat dat een stuk moeilijker. Toch zag ik ook in dat ik in de toekomst echt niet zoveel meer van huis hoefde te zijn. Mijn werk was super intensief, ik was altijd total loss als ik thuis was. Nu had ik opeens tijd om in de winter een tuinkamer te timmeren, waar we nu al ontzettend van genieten. Dat soort dingen zijn fijn. Ik denk dat ik in de toekomst nog maar de helft van de reizen maak als voor het coronavirus.”

Rob Labots, manager sales & business development
Rick Schreurs

Rick Schreurs: ‘De ICT-afdeling heeft heftige weken achter de rug’

“Onder normale omstandigheden werken er ongeveer honderdtachtig collega’s op kantoor. Door de coronacrisis ging plots bijna de helft hiervan thuiswerken. Een week van te voren konden we dit scenario zien aankomen. In drie dagen hebben we vervolgens een hoop geregeld. We schaften extra licenties aan om thuis te mogen werken en zorgden ervoor dat de servers en routers de toestroom van extra medewerkers aan konden. Gelukkig hebben we altijd laptops op voorraad. Een aantal collega’s had een verouderde laptop die te traag bleek voor ons systeem. Zo konden we ook hen direct van goed materiaal voorzien. Dit was nog niet eens onze grootste uitdaging. De uitleg richting collega’s was minstens net zo belangrijk én hard nodig. De eerste week kregen we dagelijks veel belletjes met vragen. Inmiddels gaat de telefoon nog een of twee keer per week. Je merkt dat iedereen het onder de knie heeft. Ik verwacht dat medewerkers ook na de coronacrisis wel eens vanuit huis willen werken. Ik hoor veel positieve reacties: de verbinding is goed en in sommige gevallen is het makkelijk om thuis te werken. Tegelijkertijd missen medewerkers het contact met collega’s. Voor ons als afdeling waren het hectische weken, maar we hebben wel een ervaring opgedaan die je (hopelijk) niet snel nog een keer meemaakt!”

Rick Schreurs, systeembeheerder
Bennie v Kolthoorn

Een mooie manier om wat voor de ander te doen

“Tijdens de coronacrisis leerde ik een geheel nieuwe functie van mijn verreiker kennen. Ik werk al ruim zestien jaar op een verreiker, maar nooit eerder mocht ik zulk dankbaar werk ermee verrichten. De afgelopen periode bracht ik vier keer familieleden in contact met een dierbare in het verzorgingstehuis. Dat was heel bijzonder. Sommige mensen hadden elkaar al zes weken niet gezien. De oudere bewoners snappen eerst niet wat er gebeurt. ‘Wat doet die grote bak voor het raam?’ Daarna klonken kreten als: ‘O wat mooi’. Van Werven stelt de machine gratis beschikbaar en ik als machinist mijn uren. Ik vind dit een mooie manier om wat voor de ander te doen. Ik voelde ook zeker waardering bij anderen. Ik kreeg een bos bloemen en chocoladebonbons. Natuurlijk is dat eigenlijk niet nodig, maar het is ook een mooi teken van waardering. In de VeluweKoerier stond nog een foto van de verreiker in Wezep. Dat gaat in het plakboek. In Wapenveld was een oud mannetje die zijn vrouw al zes weken niet had gezien. Hij durfde niet in de bak, want hij had hoogtevrees. Zijn kleindochter zei: ‘doe het nou opa, nu kan het nog!’. En daar ging hij. Opa vond het geweldig en bleef maar zeggen: ‘bedankt, bedankt’. Daar doe je het voor!”

Bennie van Kolthoorn, machinist
Mark Talpade

Het virus had grote impact op onze werkzaamheden

“Eind maart ging het Verenigd Koninkrijk in volledige lockdown. Dat was een vreemde gewaarwording. We zagen op een gegeven moment ook een tekort aan basisproducten ontstaan, zoals melk en brood. Het virus had veel impact op onze werkzaamheden hier. We verminderden het aantal personeelsleden in Selby om besmetting en verspreiding te voorkomen. We moesten uiteindelijk zelfs besluiten om het bedrijf volledig te sluiten. Zes weken lang was er geen bedrijvigheid op onze locatie, behalve af en toe een collega die een oogje in het zeil hield. Gelukkig zijn we nu weer in bedrijf en kunnen we onze klanten weer volledig voorzien in hun vraag.“

Mark Talpade, commercieel manager plastic recycling in het Verenigd Koninkrijk

Veiligheid

Henk van der Heide
We houden van #hardwerken…
maar nog meer van #veiligwerken!

In oktober 2020 raakte onze collega Henk van der Weide ernstig gewond tijdens werkzaamheden in een rioolsleuf. Zijn been brak op meerdere plekken en sommige delen waren verbrijzeld. Henk onderging meerdere beenbesparende operaties en heeft nog een lang revalidatietraject voor de boeg.

Had het ongeluk voorkomen kunnen worden? Ja. Helaas wel. Of moet ik zeggen: gelukkig wel? Het betekent namelijk dat we ervoor kunnen zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. Hoe? Door nog meer aandacht te schenken aan veilig werken.

Benieuwd naar het verhaal van Henk van der Weide?

Klik hier

Nieuwe toolboxposters

We zijn de toolboxen voor Van Werven Infra op een andere manier gaan invullen. Met minder tekst en meer beelden: zodat het in een oogopslag duidelijk is waarvoor we aandacht vragen. We hangen de posters op in onze vestigingen, in bouwketen en we publiceren ze per e-mail en in onze Bizzstreamapp. Daar kan iedereen de toolboxposters beoordelen met een duimpje omhoog of een duimpje omlaag. Als iemand een duimpje omlaag geeft, wordt zijn of haar leidinggevende hiervan op de hoogte gesteld. Zo willen we veiligheid verder bespreekbaar maken.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Bijna-ongevallen melden

In 2020 maakten we het ook mogelijk om bijna-ongevallen en gevaarlijke situaties te melden in onze Bizzstreamapp. Een kleine moeite voor medewerkers, terwijl wij er veel van kunnen leren. Want als we kunnen zien waar het vaak mis gaat, zien we op welke thema’s we moeten focussen.

Aandacht van leidinggevenden

We vinden het belangrijk dat onze leidinggevenden zichtbaar zijn op projecten, zorgen voor het juiste materieel en alles bespreekbaar maken. Zij dragen een voorbeeldfunctie en moeten anderen inspireren met hun visie op veiligheid.

Anderen aanspreken

Het moet oké zijn om collega’s te corrigeren. Deze rol ligt niet alleen bij leidinggevenden, maar bij alle collega’s. Iemand aanspreken over veiligheid wordt soms nog als bemoeizuchtig gezien, terwijl je er iemands leven mee zou kunnen redden.

Doenersmentaliteit, ook op gebied van veiligheid

Van Werven is een bedrijf met doeners. Van oudsher kennen wij een cultuur van #hardwerken. We denken in oplossingen: ‘kan niet, bestaat niet’ en ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan’. Regelmatig ging #hardwerken voor #veiligwerken. Nu zijn ze even belangrijk geworden. Van Werven heeft al flinke stappen gezet, maar de intrinsieke motivatie om veilig te werken én om dit met elkaar te bespreken, kan bij een deel van de medewerkers nog omhoog. Onze doenersmentaliteit zou medewerkers niet alleen moeten activeren in de uitvoeringsfase; al in de voorbereidingsfase zou deze ertoe moeten leiden dat medewerkers actief met veiligheid aan de slag gaan.

IF-Rate
* aantal ongevallen met verzuim x 1.000.000 gedeeld door het aantal gewerkte uren
Aantal ongevallen met verzuim in 2020: 4

Social return

Van vroegere hobby tot droombaan

We hebben er samen een succes van gemaakt

Nick Gosman was als klein jongetje al druk met elektronica. Zo haalde hij regelmatig computers uit elkaar en hield hij van technische snufjes. Toch koos Nick ervoor om van zijn andere passie zijn beroep te maken: sport. Hij volgde een opleiding tot fitnessinstructeur en ging aan het werk.

Na enkele jaren zag Nick dat er als fitnessinstructeur geen stabiele toekomst voor hem lag. Omdat hij deels een uitkering had, kreeg hij via de gemeente de kans om zich in te schrijven voor het project ‘toekomst in de techniek’. Van Werven werkt sinds vorig jaar aan dit project mee en wil zo mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, statushouders en herintreders een kans te geven om een leertraject te volgen en werkervaring op te doen.

Nick werd aan Van Werven gekoppeld en zo kwam hij voor de keuze te staan of hij serieus aan de slag wilde met elektra. Hij greep de kans met beide handen aan. Dat pakte zo goed uit, dat Nick alweer een jaar bij Van Werven werkt en onlangs een contract aangeboden kreeg als leerling monteur elektrotechniek.

In de onderstaande video vertelt Nick Gosman zijn verhaal.

Onze mentaliteit

Het denken en doen van Van Werven

“Bij Van Werven houden we van hard werken. Natuurlijk willen we veilig en goed voorbereid te werk gaan, maar het liefst gaan we gewoon direct aan de slag.”
— Gerald van der Vegte, uitvoerder
Gerald van der Vegte
Reinard van Wijhe
“We zijn eerlijk en nemen geen blad voor de mond. We streven ernaar altijd de hoogste kwaliteit te leveren. Nuchter, dat zijn we.”
— Reinard van Wijhe, operationeel manager infra (Oldebroek)
“We kunnen goed alleen werken als het nodig is, maar maken het liefst samen een project tot een succes. We hebben plezier met elkaar, op vrijdagmiddag aan de zaak of in de pauzes op kantoor.”
— Ton Mouris, uitvoerder
Ton Mouris
Adrie Dekker
“We gooien niet al onze geschiedenis zomaar overboord, maar zien wel dat het anders moet dan de afgelopen jaren. In alle bedrijfsactiviteiten focussen we op duurzaamheid. In ons wagen- en machinepark reduceren we bijvoorbeeld zoveel mogelijk CO2 door gebruik te maken van nieuwe technologieën, we plaatsen zonnepanelen op de daken van onze loodsen en in werkplaatsen werken we met ledverlichting.”
— Adrie Dekker, manager technische dienst
“Of je nu een machinist, chauffeur of kantoormedewerker spreekt: iedereen heeft het vol passie over zijn vak. Dat vind ik het mooist aan Van Werven. Je kunt doen waar jouw hart sneller van gaat kloppen.”
— Heleen Ruiter, communicatiemedewerker
Heleen Ruiter

Medewerkers in cijfers

Icoon 379,3 Fte
421 Medewerkers
10 Stagiairs
Icoon 3,5% ziekteverzuim
40 instroom
38 uitstroom
11,8 Gemiddelde dienstjaren
42,3 Gemiddelde leeftijd

Gezond

Bij Van Werven stimuleren we een gezonde levensstijl, vitaliteit en verantwoord werken. We overvragen onze mensen niet, werken met modern materieel en werken samen met gezondheidsinstellingen om zowel preventief als reactief te handelen.

Daarnaast sponsoren we als bedrijf niet alleen veel sportevenementen, maar laten we medewerkers ook meedoen met activiteiten. In 2020 werd er vanwege het coronavirus weinig in groepsverband gesport. Toch hield dit onze medewerkers niet tegen om actief aan de slag te gaan.

RVHL-cross

Op zaterdag 26 september deden Cor van Werven, Lucian Schenkel, Arnold van de Streek, Roald Dickhof en Harmen Otten namens Van Werven mee aan de Ren Voor Hun Leven Crossrun. Iedereen rende individueel een parcours van vijf kilometer. De individuele tijden werden vervolgens opgeteld voor een gezamenlijke teamtijd. En... Team Van Werven behaalde de snelste tijd en daarmee een eerste plaats. Het allermooiste? Het evenement haalde in totaal €17.200,- op voor Compassion.

Rookvrij

Het gebeurt op Strava

Strava is een begrip. Of je nu een beginner bent of fanatiek dagelijks je rondes rijdt of loopt. “Staat het niet op Strava, dan is het niet gebeurd”, vat collega Bram Pap het treffend samen. Opvallend veel collega’s hebben een profiel én weten elkaar te vinden.

“Strava is een soort sociaal platform geworden. Ik heb collega’s op Strava die ik ‘live’ zelden tegenkom. Bram Pap, bijvoorbeeld, ken ik vooral van zijn fietsactiviteit. Of Jochem Pruim, heb ik wel op Strava, maar in het echt nog nooit ontmoet. Ik heb zelfs klanten op Strava. Vandaag had ik een audit. De man die de audit afnam, zit ook op Strava en reed gisteren nog een ronde. Dan heb je dus meteen wat om over te praten als hij bij Heicom verschijnt.”
— Hans van der Weerd
Hans
Bram
“Ja, ik heb aardig wat collega’s op Strava. Klaas Jonker bijvoorbeeld, die zit nu naast me. Onbewust heb je het dan toch samen vaker over fietsen. Ik vind het mooi om voor mezelf een competitiegevoel te creëren. Staat het niet op Strava, dan heb je niet gefietst. Cor van Werven schiet me in de gang wel eens aan: ‘lekker gefietst?’. Dat is toch leuk. Enneh, hoe heet die jongen op de MTB… Bram! M’n naamgenoot. Die is ook wel lekker bezig ja.”
— Bram Pap
“Als volleyballer stapte ik in de winter en zomerstop altijd al op de fiets, maar nu ben ik ‘m vanwege corona nog vaker gaan pakken. Uiteindelijk heb ik een nieuwe mountainbike gekocht. Een Stevens. Toen kon ik pas écht snelle tijden neerzetten, haha! Wat ik leuk vind aan Strava, is dat je collega’s op een hele andere manier leert kennen. Neem Harry Hertsenberg bijvoorbeeld. Als hij mij niet op Strava had gevolgd, had ik van hem nooit verwacht dat hij zo fanatiek zou zijn. Hij zit minstens drie keer per week op zijn mountainbike. Je spreekt elkaar er ook op het werk over. De ene keer heeft een collega gefietst in een omgeving waar jij ook veel te vinden bent, dan heb je het daarover. De andere keer fietst een collega zo’n eind dat je hem voor gek verklaart.”
— Steven Visser
Steven

Jubilea

Elk jaar zetten we onze jubilarissen in het zonnetje. Er wordt hen een receptie aangeboden en tijdens ons nieuwjaarsfeest krijgen ze opnieuw het podium dat ze verdienen. Dit jaar kon dit vanwege de coronamaatregelen echter niet doorgaan en bracht ons directieteam ze – op anderhalve meter – een cadeau en een bos bloemen.

13 Medewerkers langer dan 40 jaar in dienst
51 Medewerkers langer dan 25 jaar in dienst
96 Medewerkers langer dan 12,5 jaar in dienst

Van Werven werkt samen met onderstaande leerbedrijven:

Soma (bouw en infra)

 • Allround vakman gww (niveau 3)
 • Assistent bouwen, wonen en onderhoud
 • Machinist grondverzetmachines
 • Middenkaderfunctionaris
 • Uitvoerder bouwinfra
 • Vakman gww (niveau 2)

Kenteq (mobiliteit en voertuigen)

 • Allround monteur mobiele werktuigen
 • Assistent mobiliteitsbranche
 • Bedijfsautotechnicus
 • Eerste bedrijfsautotechnicus
 • Monteur mobiele werktuigen
 • Technicus mobiele werktuigen

SBB (economie en administratie, techniek en procesindustrie, ICT, management, voedsel, natuur en leefomgeving)

 • Bedrijfsadministrateur
 • Financieel administratief medewerker
 • Commercieel technicus engineering
 • Technicus engineering
 • ICT-beheerder
 • Allround medewerker IT systems and devices
 • Managementassistent
 • Medewerker groen en cultuurtechniek
 • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
 • Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek
 • Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) werkt

 • Manager transport en logistiek
 • Chauffeur wegvervoer

Onze medewerkers

Het duurzaamheidsverslag 2020 van de Van Werven bedrijven is het negende volledige verslag dat gepubliceerd is. Het duurzaamheidsverslag zal jaarlijks worden gepubliceerd. De cijfers in dit verslag zijn gebaseerd op de volgende gegevens:


Je kunt ook de duurzaamheidsverslagen van 2012 tot en met 2019 terug kijken.

20122013201420152016201720182019