02. People
Lees meer#onswerk
De hashtag #onswerk staat voor trots, mooie projecten en fantastische medewerkers. De hashtag wordt intern volop gebruikt: het is de plek waar medewerkers foto’s van hun werk delen én het is de naam van ons interne magazine.
In een van deze magazines van 2020 deelden vijf collega’s hun ervaringen over werken in coronatijd.
Veiligheid
maar nog meer van #veiligwerken!
In oktober 2020 raakte onze collega Henk van der Weide ernstig gewond tijdens werkzaamheden in een rioolsleuf. Zijn been brak op meerdere plekken en sommige delen waren verbrijzeld. Henk onderging meerdere beenbesparende operaties en heeft nog een lang revalidatietraject voor de boeg.
Had het ongeluk voorkomen kunnen worden? Ja. Helaas wel. Of moet ik zeggen: gelukkig wel? Het betekent namelijk dat we ervoor kunnen zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. Hoe? Door nog meer aandacht te schenken aan veilig werken.
Benieuwd naar het verhaal van Henk van der Weide?
Klik hierNieuwe toolboxposters
We zijn de toolboxen voor Van Werven Infra op een andere manier gaan invullen. Met minder tekst en meer beelden: zodat het in een oogopslag duidelijk is waarvoor we aandacht vragen. We hangen de posters op in onze vestigingen, in bouwketen en we publiceren ze per e-mail en in onze Bizzstreamapp. Daar kan iedereen de toolboxposters beoordelen met een duimpje omhoog of een duimpje omlaag. Als iemand een duimpje omlaag geeft, wordt zijn of haar leidinggevende hiervan op de hoogte gesteld. Zo willen we veiligheid verder bespreekbaar maken.
Bijna-ongevallen melden
In 2020 maakten we het ook mogelijk om bijna-ongevallen en gevaarlijke situaties te melden in onze Bizzstreamapp. Een kleine moeite voor medewerkers, terwijl wij er veel van kunnen leren. Want als we kunnen zien waar het vaak mis gaat, zien we op welke thema’s we moeten focussen.
Aandacht van leidinggevenden
We vinden het belangrijk dat onze leidinggevenden zichtbaar zijn op projecten, zorgen voor het juiste materieel en alles bespreekbaar maken. Zij dragen een voorbeeldfunctie en moeten anderen inspireren met hun visie op veiligheid.
Anderen aanspreken
Het moet oké zijn om collega’s te corrigeren. Deze rol ligt niet alleen bij leidinggevenden, maar bij alle collega’s. Iemand aanspreken over veiligheid wordt soms nog als bemoeizuchtig gezien, terwijl je er iemands leven mee zou kunnen redden.
Doenersmentaliteit, ook op gebied van veiligheid
Van Werven is een bedrijf met doeners. Van oudsher kennen wij een cultuur van #hardwerken. We denken in oplossingen: ‘kan niet, bestaat niet’ en ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan’. Regelmatig ging #hardwerken voor #veiligwerken. Nu zijn ze even belangrijk geworden. Van Werven heeft al flinke stappen gezet, maar de intrinsieke motivatie om veilig te werken én om dit met elkaar te bespreken, kan bij een deel van de medewerkers nog omhoog. Onze doenersmentaliteit zou medewerkers niet alleen moeten activeren in de uitvoeringsfase; al in de voorbereidingsfase zou deze ertoe moeten leiden dat medewerkers actief met veiligheid aan de slag gaan.
Aantal ongevallen met verzuim in 2020: 4
Social return
Van vroegere hobby tot droombaan
We hebben er samen een succes van gemaakt
Nick Gosman was als klein jongetje al druk met elektronica. Zo haalde hij regelmatig computers uit elkaar en hield hij van technische snufjes. Toch koos Nick ervoor om van zijn andere passie zijn beroep te maken: sport. Hij volgde een opleiding tot fitnessinstructeur en ging aan het werk.
Na enkele jaren zag Nick dat er als fitnessinstructeur geen stabiele toekomst voor hem lag. Omdat hij deels een uitkering had, kreeg hij via de gemeente de kans om zich in te schrijven voor het project ‘toekomst in de techniek’. Van Werven werkt sinds vorig jaar aan dit project mee en wil zo mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, statushouders en herintreders een kans te geven om een leertraject te volgen en werkervaring op te doen.
Nick werd aan Van Werven gekoppeld en zo kwam hij voor de keuze te staan of hij serieus aan de slag wilde met elektra. Hij greep de kans met beide handen aan. Dat pakte zo goed uit, dat Nick alweer een jaar bij Van Werven werkt en onlangs een contract aangeboden kreeg als leerling monteur elektrotechniek.
In de onderstaande video vertelt Nick Gosman zijn verhaal.Onze mentaliteit
Het denken en doen van Van Werven
“Bij Van Werven houden we van hard werken. Natuurlijk willen we veilig en goed voorbereid te werk gaan, maar het liefst gaan we gewoon direct aan de slag.”— Gerald van der Vegte, uitvoerder
“We zijn eerlijk en nemen geen blad voor de mond. We streven ernaar altijd de hoogste kwaliteit te leveren. Nuchter, dat zijn we.”— Reinard van Wijhe, operationeel manager infra (Oldebroek)
“We kunnen goed alleen werken als het nodig is, maar maken het liefst samen een project tot een succes. We hebben plezier met elkaar, op vrijdagmiddag aan de zaak of in de pauzes op kantoor.”— Ton Mouris, uitvoerder
“We gooien niet al onze geschiedenis zomaar overboord, maar zien wel dat het anders moet dan de afgelopen jaren. In alle bedrijfsactiviteiten focussen we op duurzaamheid. In ons wagen- en machinepark reduceren we bijvoorbeeld zoveel mogelijk CO2 door gebruik te maken van nieuwe technologieën, we plaatsen zonnepanelen op de daken van onze loodsen en in werkplaatsen werken we met ledverlichting.”— Adrie Dekker, manager technische dienst
“Of je nu een machinist, chauffeur of kantoormedewerker spreekt: iedereen heeft het vol passie over zijn vak. Dat vind ik het mooist aan Van Werven. Je kunt doen waar jouw hart sneller van gaat kloppen.”— Heleen Ruiter, communicatiemedewerker
Medewerkers in cijfers
38 uitstroom
Gezond
Bij Van Werven stimuleren we een gezonde levensstijl, vitaliteit en verantwoord werken. We overvragen onze mensen niet, werken met modern materieel en werken samen met gezondheidsinstellingen om zowel preventief als reactief te handelen.
Daarnaast sponsoren we als bedrijf niet alleen veel sportevenementen, maar laten we medewerkers ook meedoen met activiteiten. In 2020 werd er vanwege het coronavirus weinig in groepsverband gesport. Toch hield dit onze medewerkers niet tegen om actief aan de slag te gaan.
RVHL-cross
Op zaterdag 26 september deden Cor van Werven, Lucian Schenkel, Arnold van de Streek, Roald Dickhof en Harmen Otten namens Van Werven mee aan de Ren Voor Hun Leven Crossrun. Iedereen rende individueel een parcours van vijf kilometer. De individuele tijden werden vervolgens opgeteld voor een gezamenlijke teamtijd. En... Team Van Werven behaalde de snelste tijd en daarmee een eerste plaats. Het allermooiste? Het evenement haalde in totaal €17.200,- op voor Compassion.
Het gebeurt op Strava
Strava is een begrip. Of je nu een beginner bent of fanatiek dagelijks je rondes rijdt of loopt. “Staat het niet op Strava, dan is het niet gebeurd”, vat collega Bram Pap het treffend samen. Opvallend veel collega’s hebben een profiel én weten elkaar te vinden.
“Strava is een soort sociaal platform geworden. Ik heb collega’s op Strava die ik ‘live’ zelden tegenkom. Bram Pap, bijvoorbeeld, ken ik vooral van zijn fietsactiviteit. Of Jochem Pruim, heb ik wel op Strava, maar in het echt nog nooit ontmoet. Ik heb zelfs klanten op Strava. Vandaag had ik een audit. De man die de audit afnam, zit ook op Strava en reed gisteren nog een ronde. Dan heb je dus meteen wat om over te praten als hij bij Heicom verschijnt.”— Hans van der Weerd
“Ja, ik heb aardig wat collega’s op Strava. Klaas Jonker bijvoorbeeld, die zit nu naast me. Onbewust heb je het dan toch samen vaker over fietsen. Ik vind het mooi om voor mezelf een competitiegevoel te creëren. Staat het niet op Strava, dan heb je niet gefietst. Cor van Werven schiet me in de gang wel eens aan: ‘lekker gefietst?’. Dat is toch leuk. Enneh, hoe heet die jongen op de MTB… Bram! M’n naamgenoot. Die is ook wel lekker bezig ja.”— Bram Pap
“Als volleyballer stapte ik in de winter en zomerstop altijd al op de fiets, maar nu ben ik ‘m vanwege corona nog vaker gaan pakken. Uiteindelijk heb ik een nieuwe mountainbike gekocht. Een Stevens. Toen kon ik pas écht snelle tijden neerzetten, haha! Wat ik leuk vind aan Strava, is dat je collega’s op een hele andere manier leert kennen. Neem Harry Hertsenberg bijvoorbeeld. Als hij mij niet op Strava had gevolgd, had ik van hem nooit verwacht dat hij zo fanatiek zou zijn. Hij zit minstens drie keer per week op zijn mountainbike. Je spreekt elkaar er ook op het werk over. De ene keer heeft een collega gefietst in een omgeving waar jij ook veel te vinden bent, dan heb je het daarover. De andere keer fietst een collega zo’n eind dat je hem voor gek verklaart.”— Steven Visser
Jubilea
Elk jaar zetten we onze jubilarissen in het zonnetje. Er wordt hen een receptie aangeboden en tijdens ons nieuwjaarsfeest krijgen ze opnieuw het podium dat ze verdienen. Dit jaar kon dit vanwege de coronamaatregelen echter niet doorgaan en bracht ons directieteam ze – op anderhalve meter – een cadeau en een bos bloemen.
Van Werven werkt samen met onderstaande leerbedrijven:
Soma (bouw en infra)
- Allround vakman gww (niveau 3)
- Assistent bouwen, wonen en onderhoud
- Machinist grondverzetmachines
- Middenkaderfunctionaris
- Uitvoerder bouwinfra
- Vakman gww (niveau 2)
Kenteq (mobiliteit en voertuigen)
- Allround monteur mobiele werktuigen
- Assistent mobiliteitsbranche
- Bedijfsautotechnicus
- Eerste bedrijfsautotechnicus
- Monteur mobiele werktuigen
- Technicus mobiele werktuigen
SBB (economie en administratie, techniek en procesindustrie, ICT, management, voedsel, natuur en leefomgeving)
- Bedrijfsadministrateur
- Financieel administratief medewerker
- Commercieel technicus engineering
- Technicus engineering
- ICT-beheerder
- Allround medewerker IT systems and devices
- Managementassistent
- Medewerker groen en cultuurtechniek
- Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
- Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek
- Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie
Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) werkt
- Manager transport en logistiek
- Chauffeur wegvervoer