Wilfred, Herbert en Cor blikken samen terug op 75 jaar Van Werven en vertellen hun verhaal. Ze reflecteren op de geschiedenis en kijken vooruit naar de toekomst.
In 2021 maakten we vijf themavideo's, waarin we terugblikken op 75 jaar Van Werven. 75 jaar vol échte oplossingen!
01. Ons verhaal
Het gaat niét om het winnen van awards
Wat waren we trots toen we op het podium stonden met de award in handen. We mogen ons het ‘beste familiebedrijf van Gelderland 2021’ noemen! Het was de kroon op het jaar dat we ons 75-jarig jubileum vierden. Het was een prachtige ode aan de huidige én alle voorgaande generaties. Ook voor ons als broers en eigenaren was het een hoogtepunt. En we wonnen nog meer. We namen de circulair ondernemen award in ontvangst in de regio Zwolle. Onze plastic recycling in Zweden ontving een Zweedse award als recycler van het jaar. Geweldige hoogtepunten in een jaar dat nog steeds overschaduwt werd door corona.
Het draait niet om de award
De drie awards zijn stuk voor stuk prachtige hoogtepunten, maar geen doel op zich. Het is een mooie beloning voor alle mensen die dagelijks vol passie werken, maar ook zónder deze beloning waren we reuze trots op ‘onze mensen’. Waarom we dan toch de inleiding openen met het benoemen van deze prijzen? Het zijn mooie gedenktekens. Ze zeggen iets over de weg die we (willen) bewandelen.
Erkenning voor onze mensen
De award voor Van Werven als ‘beste familiebedrijf’ is een ode aan alle generaties. Aan opa Willem die ons bedrijf opbouwde, aan de tweede generatie, die het doorzette en verbreedde en aan ons als derde generatie. We hadden dit niet gekund zonder onze trouwe klanten en leveranciers. Vooral is het is een ode aan de mensen die bij ons werken, aan onze pensionarissen en aan de mensen die al niet meer bij ons zijn. Als familiebedrijf is dát ons kompas: zorg dragen voor mensen – klant én medewerker, de cultuur van ons bedrijf voortzetten en onze kernwaarden in de praktijk brengen: betrokken, eerlijk, puur, ondernemend en dienstbaar.
Erkenning voor innovatie
De twee andere awards waren voor onze plastic recycling. Al zestien jaar zit Van Werven in de achtbaan die ‘Van Werven plastic recycling’ heet. Het proces uitvinden, geen verkoop van recyclaat, een tekort aan input… Maar na al die ups en downs nu een winstgevende tak, met steeds meer vestigingen in Europa. Het is dan mooi als je door anderen wordt opgemerkt, zoals in Zweden. Daar zijn we trots op. En we hopen dat we ons, met de kennis die we hebben, blijvend hard kunnen maken voor meer en betere recycling!
Duurzaam in elke vezel
Duurzaamheid zit in elke vezel van ‘ons lijf’. We investeerden het afgelopen jaar volop in elektrisch materieel. De infratak moet en kan nog duurzamer en daar zetten we ons volop voor in. Afgelopen jaar waren we maar liefst 15,3 keer CO2-neutraal.
We hopen de komende jaren opnieuw mooie awards te ontvangen. Niet omdat dat beeldje zo mooi staat, maar omdat dat betekent dat we samen mooie stappen zetten richting een betere toekomst!
We wensen je veel lees- en kijkplezier toe. Heb je vragen, opmerkingen of ideeën naar aanleiding van dit duurzaamheidsverslag? Laat het weten. Je mag mailen naar [email protected]
Van Werven in één oogopslag
- Omzet
- Personeelsbezetting (in dienst)
- Verwerkt afval
- Social return
- Aantal ongevallen (IF-rate)
- Aantal locaties
Drie awards in 2021
Van Werven Plastic Recycling won de Circulair Ondernemen Award 2020. “Het winnen van deze award bevestigt onze duurzame strategie rond het recyclen van plastic afval. Niet alleen het terugwinnen van de grondstof maar ook het positieve effect op het vermijden van CO2-emissie draagt bij aan onze gezamenlijke maatschappelijke doelstellingen.”
Van Werven infra & recycling mag zich het beste familiebedrijf van Gelderland 2021 noemen. Uit het juryrapport: Men heeft oog voor talent, maar ook voor collega’s waar het even minder mee gaat. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Met grote passie wordt samen gewerkt aan relevante oplossingen voor grote maatschappelijke problemen.
Van Werven Zweden mag zichzelf ‘Recycler van het jaar 2021’ noemen. ‘Van Werven bouwde in het afgelopen jaar een innovatieve nieuwe was- en maallijn in Zweden. Met deze investering schept het bedrijf voorwaarden voor het recyclen van harde plastics uit gemeentelijke milieustations de bouwsector.’
Onze kernwaarden
Ondernemend, slagvaardig, eerlijk, betrokken en puur. Een aantal jaar geleden zijn deze kernwaarden door directie en management zorgvuldig vastgesteld. Deze waarden passen nog steeds bij Van Werven. Hier staan we voor.
Bedrijfsprofiel
Van Werven is een veelzijdige dienstverlener op het gebied van infra & recycling. We werken dagelijks aan een duurzame infrastructuur, recycling (circulaire economie) en een vruchtbare bodem. Uitgedaagd door de maatschappij en onze klanten, zoeken én vinden we al 75 jaar nieuwe verbindingen. Daaraan hebben we onze veelzijdigheid te danken. We zijn een familiebedrijf met korte lijnen en kunnen snel schakelen. We werken volgens onze kernwaarden: ondernemend, slagvaardig, dienstbaar, betrokken en puur. De oorsprong van ons bedrijf ligt in Oldebroek. Gedreven door ambitie zijn we inmiddels vanuit zeventien locaties actief in binnen- en buitenland.
Als gespecialiseerde dienstverlener zetten we in op lokale en bovenregionale projecten op het gebied van grondwerken, weg- en waterbouw, bosbouw, woning- en utiliteitsbouw, afvalinzameling en recycling, transport, biomassa en kunststofrecycling. Met deze activiteiten bedienen we particulieren, mkb-bedrijven, overheden, infra- en bouwaannemers en industriële bedrijven op het gebied van energie- en kunststofproductie.
Van Werven lanceert ‘online museum’
Van Werven bestond in 2020 75 jaar. Dat was de aanleiding om een website te lanceren boordevol (historische) verhalen, foto’s en video’s van het Oldebroekse familiebedrijf. Deze website ging in september 2021 online. Heleen Ruiter, communicatiemedewerker: "We blijven deze website continu vullen en creëren zo een online Van Werven museum. Je leest de verhalen op verhalen.vanwerven.nl"
Wilfred van Werven: “Jaren geleden werden er al geweldige oplossingen bedacht voor de uitdagingen van toen. We waren -en zijn nog steeds- een hechte familie. Je leest op de site bijvoorbeeld over Bert Wolf, die zelfs tot na zijn pensioen bij ons werkte. Of over het samen sporten, wat in die tijd helemaal in was. Het laat niet alleen onze business door de jaren heen zien, maar ook de culturele kant van ons familiebedrijf.”
Nieuwe leden STAK en Raad van Commissarissen
Van Werven is door de jaren heen flink gegroeid. Vanwege de omvang van het bedrijf zijn we over twee jaar wettelijk verplicht een Raad van Commissarissen (RvC) in te stellen. Van Werven heeft ervoor gekozen deze RvC per 1 januari 2022 in te stellen.
Wilfred van Werven legt uit waarom: “Het instellen van een RvC is niet alleen een verplichting, maar het was ook onze wens. In de praktijk houdt de RvC toezicht op het beleid van de directie en de algemene gang van zaken bij Van Werven. Het helpt ons om samen dit bedrijf zorgvuldig te besturen en daarmee de continuïteit te waarborgen. Wij – de aandeelhouders, directie en ondernemingsraad – hebben de afgelopen tijd samen met een extern bureau een profielschets voor de gewenste RvC opgesteld en de werving uitgezet in de markt. We zijn blij dat we William van Niekerk kunnen voorstellen als voorzitter en René van ’t Hof als commissaris met een bedrijfseconomisch profiel.”
Veranderingen STAK
De Raad van Commissarissen richt zich vooral op de onderneming, terwijl de Stichting Administratiekantoor (STAK) juist gericht is op de aandelen binnen het familiebedrijf. Het bestuur van de STAK beheert alle aandelen en heeft stemrecht. Bijna twintig jaar hebben Gert Jan van Tilburg en Henk Arends samen met familieleden het STAK-bestuur gevormd. Gert Jan en Henk nemen in januari 2022 afscheid. Ilse Matser zal de voorzittershamer van Gert Jan overnemen.