Deze video gaat over onze medewerkers, ons belangrijkste kapitaal. Machiel Dekker neemt je mee op zijn werkdag, die ’s ochtends om 5.00 uur begint…
In 2021 maakten we vijf themavideo's, waarin we terugblikken op 75 jaar Van Werven. 75 jaar vol échte oplossingen!
02. People
#onswerk
De hashtag #onswerk staat voor trots, mooie projecten en fantastische medewerkers. De hashtag wordt intern volop gebruikt: het is de naam van ons interne magazine, dat twee keer per jaar uitkomt, we delen foto’s en verhalen over ons werk onder deze hashtag en laten elke week in onze weekupdate de mooiste #onswerk-foto’s aan elkaar zien.
Onze medewerkers zijn ons grootste kapitaal. We zijn blij met hen. Gelukkig zijn zij ook blij met Van Werven. De passie van al die verschillende mensen maakt ons trots. In deze video delen zij over hun werk, de mentaliteit en de projecten. ‘Het mooiste is dat als je ’s ochtends van huis gaat, je weet niet wat je allemaal tegenkomt en aan het einde van de dag alles weer op de rit is’, vertelt Klaas Jonker.
Hoofdpersoon Machiel Dekker neemt je mee op zijn werkdag: ‘Het is nu 5.20 en ik fiets nu naar de zaak. Ik vind het gewoon leuk werken. Je bent zelfstandig, hebt van niemand last en mag gewoon rijden.’ Je leert een deel van ons kapitaal kennen in deze video.
Weekupdate
De start van de coronapandemie was ook de start van de weekupdate. Het coronavirus bracht vragen en onzekerheid met zich mee. We besloten om elke week een korte update te geven aan onze medewerkers. Is iedereen nog gezond? Hoe gaat het met ons bedrijf? Wat zijn de regels en adviezen op dit moment? Dit soort vragen werden wekelijks behandeld en met enthousiasme ontvangen. Onze medewerkers vonden het fijn om up-to-date te zijn en mee te leven. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer onderwerpen ter sprake en werd de ‘corona-update’ een ‘weekupdate’. Veiligheid, actualiteit, langdurig zieken, vacatures, interviews en de mooiste #OnsWerk-foto’s worden nu wekelijks gedeeld met alle medewerkers van Van Werven. Zo blijven we betrokken bij elkaar!
Bekijk hier de ‘beste #OnsWerk-foto’s van 2021’Veiligheid
De afgelopen jaren zetten we continu stappen om het veiligheidsbewustzijn te vergroten. We vernieuwden de toolbox, introduceerden een app voor het melden van (bijna-)ongevallen en deelden verhalen over #veiligwerken. In 2021 werd het (communicatie)plan afgerond dat volop inzet op meer veiligheidsbewustzijn. Dit plan geeft handvatten om de communicatie over veiligheid meer inhoud te geven, met als doel: een plezierige veiligheidscultuur die leidt tot verbetering van de veiligheid op de werkplek.
Tommy Toolbox
Tommy brengt nieuwe toolboxposters onder de aandacht en start in 2022 met zijn eigen veiligheidsupdate. Hij is het gezicht van een veilig Van Werven.
Veiligheidsladder
In 2021 zetten we de eerste stappen richting de veiligheidsladder. Naast VCA en GPI is dit de volgende stap om ons veiligheidsbeleid compleet te maken. VCA en GPI richten zich op de ‘harde’ kant van veiligheid, zoals regels, procedures en documenten. De veiligheidsladder gaat over onze houding en ons gedragen tegenover veiligheid: de veiligheidscultuur. We willen deze ladder beklimmen omdat we onze mensen belangrijk vinden. Hun gezondheid staat voorop. Materieel is vervangbaar, maar mensen niet. Ons hoogste doel is dat iedereen elke dag met plezier werkt én daarna weer gezond naar huis terugkeert.
Ons doel was om in 2021 trede twee te beklimmen van de ladder. We zijn bijna zo ver, maar kunnen waarschijnlijk in 2022 officieel vermelden dat we geklommen zijn van trede één naar trede twee. Dat betekent dat we reactief met veiligheid omgaan.
Middels de IF-rate monitoren we de effecten van ons veiligheidsbeleid. We zetten daarbij met name in op bewustzijn rondom veiligheid en we zien daar de positieve effecten van.
Medewerkers in Nederland in cijfers (424)
58 uitstroom
De vakmensen van Van Werven
Ons bedrijf bestaat uit zo’n vierhonderd machines, tientallen installaties en meerdere vestigingen. Zonder dat kunnen we niet veel, maar zonder onze medewerkers kunnen we niets. Als familiebedrijf hechten we waarde aan duurzame dienstverbanden. Bijna honderd mensen zijn langer dan 12,5 jaar bij ons bedrijf in dienst. Twaalf collega’s werken al langer dan veertig jaar bij Van Werven! We investeren in opleidingen en proberen – ondanks digitalisering – persoonlijke relaties op te bouwen. We zoeken actief naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en willen juist hen kansen geven. We werken samen met leerbedrijven én introduceerden in 2021 de Van Werven vakschool.
Van Werven vakschool
Wil je aan de slag als grondwerker of machinist in de GWW, maar heb je niet het juiste diploma? Van Werven biedt gemotiveerde kandidaten sinds september 2021 de kans om het vak in drie weken te leren, mét baangarantie op de Van Werven vakschool.
Harry Hertsenberg, directeur Infra bij Van Werven: “De markt loopt steeds vaker tegen het volgende probleem aan: er zijn in Nederland meer vacatures dan werklozen. Juist in onze sector is er te weinig aanwas, terwijl we zo’n mooi vak hebben! Daarom investeren we graag in de carrière van toekomstige vakmensen. Wil je een carrièreswitch maken richting de GWW, dan kun je ook als zij-instromer via de vakschool deze ambitie waarmaken.”
Sean Bobeldijk is de eerste medewerker die via Van Werven de opleiding volgt. Hij werkte bij defensie, maar zocht een nieuwe carrière in de GWW. “Voor mij is dit een mooie manier om de juiste certificaten te halen en ervaring op te doen. Ik krijg persoonlijke begeleiding en we werken in kleine groepjes. De opleiding is erg praktijkgericht, waardoor informatie beter blijft hangen.”
Jubilea
Elk jaar zetten we onze jubilarissen in het zonnetje. Er wordt hen een receptie aangeboden en tijdens ons nieuwjaarsfeest krijgen ze opnieuw het podium dat ze verdienen. Dit jaar kon dit vanwege de coronamaatregelen echter niet doorgaan en bracht ons directieteam ze – op anderhalve meter – een cadeau en een bos bloemen.
Van Werven werkt samen met onderstaande leerbedrijven:
Soma (bouw en infra)
- Allround vakman gww (niveau 3)
- Assistent bouwen, wonen en onderhoud
- Machinist grondverzetmachines
- Middenkaderfunctionaris
- Uitvoerder bouwinfra
- Vakman gww (niveau 2)
Kenteq (mobiliteit en voertuigen)
- Allround monteur mobiele werktuigen
- Assistent mobiliteitsbranche
- Bedijfsautotechnicus
- Eerste bedrijfsautotechnicus
- Monteur mobiele werktuigen
- Technicus mobiele werktuigen
SBB (economie en administratie, techniek en procesindustrie, ICT, management, voedsel, natuur en leefomgeving)
- Bedrijfsadministrateur
- Financieel administratief medewerker
- Commercieel technicus engineering
- Technicus engineering
- ICT-beheerder
- Allround medewerker IT systems and devices
- Managementassistent
- Medewerker groen en cultuurtechniek
- Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
- Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek
- Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie
Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) werkt
- Manager transport en logistiek
- Chauffeur wegvervoer
Onze medewerkers
Bij Van Werven werken vandaag de dag ruim vijfhonderd enthousiastelingen. Veel van hen zijn naast medewerker ook vader, moeder, opa en/of partner. Wat vertellen ze thuis over het werk én hoe trots zijn zij? Anke en Geert Jan vertellen.
Anke Wolf (65)
Uit Wezep, bijna 45 jaar getrouwd met planner Gerard Wolf en werkzaam als caissière bij de Boni. Ze hebben samen 3 kinderen en 5 kleinkinderen en gaan graag met de caravan naar Zoutelande.
‘Ook op vakantie gaan er petjes, pennen en brochures van Van Werven mee’
Gerard is echt een Van Werven-man. Ik vind het moeilijk om uit te leggen, maar als je hem kent, dan weet je dat het zo is. Van Werven is gewoon zijn passie en daar zet hij zich tweehonderd procent voor in. Als er in de buurt een werk net van start is gegaan, dan vertelt hij erover en als hij er gaat kijken, dan ga ik mee. Hij vindt dat leuk en ik ben er trots op. Dit doet hij ook met de kinderen en de kleinkinderen. ‘Gerard van Werven’ wordt hij weleens plagend genoemd. Soms gaan ze mee naar de zaak en rijden ze een rondje op de shovel. Ook als er vrienden van de camping langskomen, geeft hij ze graag een rondleiding en vertelt hij over de mooie machines. Onze vrienden verbazen zich niet over zijn enthousiasme. Immers, op vakantie gaan er petjes, pennen en brochures van Van Werven mee. Over een dikke anderhalf jaar kan hij met pensioen. Het is de vraag of hij wil stoppen. Om eerlijk te zijn lijkt het mij wel fijn. Wij doen altijd alles samen en dan hebben we nog meer tijd om te wandelen en te fietsen. Hij wil er zelf niet veel over kwijt. Als ik hem ernaar vraag, zegt Gerard: ‘Ach, we zien het wel deerne.’
Geert Jan van der Vegte (62)
uit Oosterwolde, vader van Bert-Jan en Gerald én de schoonvader van Reinard van Wijhe. Geert Jan is getrouwd, vader van nog twee dochters en opa van zeven kleinkinderen. Hij werkt als dijkbeheerder bij het Waterschap.
‘Het zijn drie totaal verschillende jongens’
Ik ken Van Werven al sinds ik een klein jochie was. Mijn vader had een boerderij en kocht een oude tractor aan de Verlengde Looweg. Destijds stond er alleen nog een schuur met een loods. Inmiddels is de naam Van Werven alom bekend en gaat het bij ons aan de keukentafel dikwijls over dit bedrijf. Mijn schoonzoon Reinard was de eerste uit de familie die bij het bedrijf ging werken. Zijn hart is Van Werven en hij leeft van de dynamiek die het bedrijf hem geeft. Mijn zoon Gerald is er als student begonnen. Hij heeft een periode als kraanmachinist gewerkt en zit inmiddels weer aan de studie omdat hij als uitvoerder aan de slag is gegaan. En dan hebben we als laatste Bert Jan. Hij is een echte kraanmachinist en doet veel cultuurtechnische inrichtingen. Het zijn drie totaal verschillende jongens. Of het bij ons in de familie altijd over Van Werven gaat? Het gaat inderdaad snel over het werk. Dat vind ik leuk, want door mijn ervaringen gebeurt het regelmatig dat ik met de jongens kan meedenken. Ze vragen die oude nog weleens naar ervaring. Zo was Bert Jan afgelopen zomer natuurlijke oevers aan het maken. Dan belt hij af en toe eens op. We delen een gezamenlijke passie.