Heicom zet zich volop in voor het vergroenen van de omgeving. Het verhaal van Heicom begon tientallen jaren, zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden: op de heide…

In 2021 maakten we vijf themavideo's, waarin we terugblikken op 75 jaar Van Werven. 75 jaar vol échte oplossingen!

03. Planet

CO2-prestaties in 2021

We investeerden het afgelopen jaar volop in elektrisch materieel. De infratak kan én moet duurzamer. Ondanks deze inspanningen, moeten we heel eerlijk zijn. We hebben voorlopig nog diesel nodig om onze diensten te kunnen verlenen. Tegelijkertijd krijgen we er energie van om bezig te zijn met nieuwe, échte oplossingen! Dankzij onze recyclingactiviteiten besparen we meer CO2 dan we produceren. In 2021 waren we maar liefst 15,3 keer CO2-neutraal*.

15,3 keer CO2 neutraal

Dat is een resultaat om trots op te zijn, helemaal na coronajaar 2020. Toen stagneerde de afzet van ons plastic recyclaat door lage grondstofprijzen. In de eerste maanden van 2021 verkochten we onze opgebouwde voorraad gelukkig weer, dankzij de sterk gestegen tarieven voor primaire grondstoffen. Nu pakken we nu de stijgende lijn vanuit 2019 weer verder op. Het effect van grondstofrecycling is groot. Bij kunststofrecycling pak je zelfs dubbele winst: afgedankte kunststoffen hoeven niet te worden verbrand. Daarnaast veroorzaakt het recyclingproces slechts een fractie van de CO2-uitstaat in vergelijking tot het delven en bewerken van olie. Maar er zijn meer duurzame oplossingen.

Duurzame oplossingen

Op de nieuwbouwlocatie van ons dochterbedrijf Heicom hebben we de daken voorzien van zonnepanelen. Daarmee maximaliseren we de hoeveelheid groene energie die we op onze bedrijfslocaties kunnen produceren. Al enkele jaren investeren we in een biomassa-unit voor het verwarmen van onze complete vestiging met werkplaatsen in Oldebroek. Nog altijd werkt dit probleemloos, waardoor vele duizenden kuubs gas niet meer nodig zijn. Tot slot steunen we onze opdrachtgevers in het emissieloos werken op bouwlocaties. Onze generatie is een transitiegeneratie, met oog voor de dag van morgen. Dat doen we met elkaar, met overheden en met klanten. Samen is er nog heel wat toekomst te verzilveren.

* Hoe komen we tot deze cijfers? Voor het bepalen van het effect van de verschillende verwerkingsmethoden van de afvalstromen maken we gebruik van zogenaamde CO2-kengetallen. Deze kengetallen geven per product aan in hoeverre de verwerkingsmethode effect heeft op de broeikasgasemissies. De getallen zijn gebaseerd op het verschil tussen de energie die nodig is voor het winnen van primaire materialen of het maken van producten en de energie die nodig is om afval te recyclen tot dezelfde ruwe materialen of producten.

273.216 ton
CO2 bespaard
Kunststof 237.637 ton
Groenafval 9.757 ton
Houtchips 7.852 ton
Bouw- en sloopafval 5.847 ton
Papier en Karton 4.209 ton
Bedrijfsafval 3.253 ton
Afvalhout 2.617 ton
Puin 1.446 ton
Glas 598 ton
17.901 ton
CO2 geproduceerd
Diesel 14.326 ton
Elektriciteit 3.575 ton

Valerie (8) zet zich in voor een groene planeet

De achtjarige Valerie kwam tijdens een wandeling met haar moeder in de natuur zoveel rondzwervend plastic tegen, dat ze besloot plastic in te zamelen om vervolgens te kunnen recyclen. In maart 2021 kreeg Valerie een rondleiding over onze recyclingvestiging in Biddinghuizen. We daagden haar uit: als het haar zou lukken om een vrachtwagen vol plastic te verzamelen, zou Van Werven het recyclen. In oktober was het zover, ze had meer dan duizend kilo aan kunststoffen ingezameld. Bij Van Werven hebben we het voor haar gerecycled. Van het recyclaat gaat Valerie een bankje maken, waarop 'jonge en oude mensen kunnen gaan zitten als ze moe zijn'.

Kinderen als Valerie zijn een voorbeeld voor ons én de maatschappij. ‘Ik vind het leuk om te doen en je maakt de wereld er mee schoon’, vertelt Valerie enthousiast. Dat is haar drijfveer, maar ook die van Van Werven. We werken met plezier aan recycling, we lobbyen, ontdekken en zetten door en maken zo ‘de wereld schoner’.

Verduurzaming: een bittere noodzaak én gaaf tegelijk!

Van Werven ziet dat we samen met klanten en leveranciers werk moeten maken van een zo laag mogelijke uitstoot. Duurzaamheid is onderdeel van ons DNA. We recyclen plastic, slopen circulair en pakken in de infrabranche kansen om te investeren in duurzaam materieel. De oplossing varieert: van elektrisch aangedreven motoren tot accuboxen. Als tussenoplossing werken we met stikstoffilters en HVO-brandstof. In onze ogen is verduurzaming bittere noodzaak. Tegelijkertijd is het gaaf om nieuwe technieken te gebruiken om échte oplossingen te vinden. Daar krijgen we energie van bij Van Werven!

We kunnen de emissieproblematiek op allerlei manieren aanpakken, maar uiteindelijk komt het hier op neer: zo min mogelijk of zelfs helemaal geen brandstof toepassen. Het vervelende van dieselmotoren is dat ze nog steeds stikstof, CO2 en fijnstof uitstoten. Tegelijkertijd hebben we machines nodig om mooie dingen te bouwen. Gelukkig maken innovaties het mogelijk de uitstoot terug te dringen. Tegenwoordig kun je je volop inzetten op uitdagende projecten, maar wél met oog voor de duurzame grenzen.

Investeringen in elektrische machines in 2021

Ahlmann AZ95 electric

Ahlmann AZ95 electric

In 2020 hadden we een duurzame wereldprimeur! Samen met Ahlmann bouwden we een diesel aangedreven AZ95 om tot een elektrisch exemplaar. De elektrische Ahlmann is stiller, sterker én stoot nul procent stikstof en CO2 uit. Onderzoek toonde aan dat de AZ95E op geen enkel vlak onderdoet aan de traditionele AZ95.

Knijperauto 6x2 Scania PHEV

Met onze hybride knijperauto kunnen we machines, materialen en accuboxen volledig emissievrij leveren. Op basis van geografische zones of tijdschema’s schakelt de auto geautomatiseerd tussen de verbrandingsmotor en elektromotor. Handig als je bijvoorbeeld aan de slag gaat in een drukke stad of Natura 2000-gebied.

Knijperauto 6x2 Scania PHEV
Doosan DX165W electric

Doosan DX165W electric

Met deze 16,5 tons graafmachine ben je klaar voor iedere klus! De Doosan DX165W is zeer stabiel, waardoor je nauwkeurig, krachtig en soepel kan werken. Door de kleinere zwenkstraal is het een perfecte machine voor in de stad of krappe ruimtes. We verwachten de twee Doosans in 2022.

Limach E18.2

Deze minikraan beschikt over een flinke dosis flexibiliteit. De prestaties van de elektrische Limach zijn gelijk aan de dieseluitvoering. De 380V snellader, extra hydraulische functie en verstelbare onderwagen maken de Limach E18.2 tot een emissieloze alleskunner.

Limach E18.2
Elektrische trilplaat

Elektrische trilplaat

Met onze elektrische trilplaat werk je volledig emissievrij én fluisterstil. Ideaal voor projecten in een woonwijk, binnenstad, tunnel of zelfs gebouw. De plaat heeft een slagkracht tot 1.800 kilogram.

Mecalac 11MWRE full electric

Deze unieke Mecalac is compact, wendbaar en stabiel. Met zijn vier wielen kun je in iedere krappe ruimte aan de slag! Bovendien levert deze elektrische Mecalac dezelfde kwaliteit als de dieselaangedreven variant. De Mecalac zal in 2022 voor ons gaan rijden.

Mecalac 11MWRE full electric
NEN9140 Richard

Van Werven met NEN 9140: ‘Klaar voor de toekomst!’

Van Werven investeert niet alleen in elektrisch materieel, maar ook in de mensen die service verlenen aan ons elektrisch materieel. Zeven technische collega’s ontvingen de afgelopen periode hun certificaat voor de NEN 9140. Van Werven is daarmee geaccrediteerd om service te verlenen aan elektrische machines.

Richard van der Weerd rondde onlangs de module ‘werkverantwoordelijke’ af en heeft daarmee de drie categorieën die de NEN 9140 telt, afgerond. “Elektronica is een hobby van mij. Ik vind het supermooi om dit toe te kunnen voegen aan mijn werk als monteur.” Ook Van Werven-keurmeesters Gerben van der Scheer en Chris Heida zijn ondertussen gecertifieerd voor het keuren van elektrische machines. Volgens de wetgeving is Van Werven nu volledig geaccrediteerd om service te verlenen aan elektrische machines en klaar voor de toekomst!

Lees meer
Emissieloos woon-werkverkeer

Emissieloos woon-werkverkeer met nieuwe personenauto’s

Niet alleen onze machines kunnen verduurzamen, ook ons woon-werkverkeer kan duurzamer. Van Werven zette in 2021 de eerste stap door te investeren in vijf elektrische personenauto’s. Harry Hertsenberg, directeur infra: “Dankzij deze nieuwe bolides kunnen collega's bijvoorbeeld binnenstedelijk gebied inrijden zonder stikstof uit te stoten. Hiermee helpen we onze opdrachtgevers hun stikstofuitstoot te reduceren en stimuleren we CO2-neutraal werken.”

Plastic recycling

Plastic recycling: eindelijk winstgevend!

Al zestien jaar zit Van Werven in de achtbaan die ‘Van Werven plastic recycling’ heet. Het proces uitvinden, geen verkoop van recyclaat, een tekort aan input… maar na al die ups en downs konden we in 2021 eindelijk zeggen dat we winstgevend zijn! Een nieuw contract en samenwerkingen met grote merken droegen hier aan bij. Rob Labots en Ton van der Giessen vertellen over deze overwinningen én de weg die ze aflegden om zover te komen.

“Ik ben dankbaar dat ik hieraan bij mocht dragen én dat we hiervoor de portemonnee van de familie Van Werven tot onze beschikking kregen. We konden dit alleen met een enthousiaste groep medewerkers bereiken. Samen hebben we hard gewerkt om alles mogelijk te maken. We hebben een geweldig bedrijf neergezet. Op dit moment lobbyen we voor recycled content: een verplicht percentage recyclaat in plastic producten. Ook zien we kansen voor nieuwe joint ventures in Europa. Wat mijn ambities betreft, zou ik aan het werk kunnen blijven tot ik een héél oud en rimpelig mannetje ben”, lacht CEO Ton van der Giessen.

Lees hier de verhalen van:

Circulair businessmodel in de puberteit

In het duurzaamheidsverslag van 2020 spraken we van een ingewikkeld jaar. In maart 2020 stagneerde de afzet van onze plastic eindproducten als gevolg van de eerste grote coronalockdown. Ook de lage olieprijs werkte niet in ons voordeel. Die omslag kwam zo abrupt, dat we niet meer wisten waar me met onze producten heen moesten. Het gaf de instabiliteit van dit circulaire businessmodel goed weer. In plaats van te stoppen met produceren, besloten we onze productie door te zetten en onze eindproducten extern op te slaan.

Gelukkig konden we in maart 2021 de laatste van de 5.000 bigbags met schone grondstoffen leveren aan onze klanten.

Plastic recycling Zweden: van sorteercentrum tot recycler van het jaar

Onze recyclingvestiging in Zweden is sinds 2019 in gebruik. In eerste instantie werden binnenkomende kunststoffen daar gesorteerd en gebaald of versnipperd. Vervolgens werden ze als monostromen naar Biddinghuizen en Gromadka vervoerd, om daar verder te worden verwerkt. In maart 2021 zijn we gestart met de bouw van een was- en maallijn in Sexdrega. Met deze nieuwe was- en maallijn is het mogelijk om alle drijvende HDPE en PP’s te wassen en te malen. Zo kan de vestiging ook eigen eindproducten produceren. In de eerste week van juli konden we na maanden bouwen eindelijk op de startknop drukken. We zijn trots dat we de recyclingactiviteiten van Van Werven kunnen uitbreiden met een extra capaciteit van zo’n 15.000 ton maalgoed per jaar.

Een half jaar later kwam Van Werven Zweden als winnaar uit de bus tijdens het jaarlijkse recyclinggala in Stockholm. Uit het juryrapport: ‘Van Werven bouwde in het afgelopen jaar een innovatieve nieuwe was- en maallijn in Zweden. Met deze investering schept het bedrijf voorwaarden voor het recyclen van harde plastics uit gemeentelijke milieustations de bouwsector.’

Van Werven is blij met de erkenning. “We waren al verrast toen we hoorden dat we voor deze award waren genomineerd”, vertelt Ton van der Giessen. “Dat we deze nu ook nog hebben gewonnen, is natuurlijk geweldig. Het is mooi als je door anderen wordt opgemerkt; daar zijn we trots op. Een award als deze motiveert om verder te blijven ontwikkelen. Een volgende stap is het afzetten van onze producten in Zweden.”

Recycled content

De lobby voor recycled content

Van Werven zet zich niet alleen in aan de praktische kant van plastic recycling. We lobbyen continu voor betere regelgeving en meer én betere recycling. Zeker plastic recycling draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van CO2- uitstoot. Zowel het verbranden van plastic afval als het produceren van primair plastic produceert CO2. Twee keer fout dus, terwijl het makkelijk anders kan zónder dat daar subsidie voor nodig is.

Klimaatkansen die we niet moeten laten liggen

Een voorbeeld ter onderbouwing: iedere ton aangeleverd bij een plastic recyclingbedrijf, bespaart meer CO2 dan één elektrische auto per jaar. Waarom verbranden we dan nog altijd een groot deel van deze mechanisch goed te recyclen grondstof? Elke inwoner gooit jaarlijks gemiddeld drie tot vier kilo harde plastics weg. Het is eenvoudig uit te rekenen hoeveel CO2 we daarmee nog kunnen besparen. Kansen die we niet moeten laten liggen, maar met beide handen moeten aangrijpen!

Recycled content

In meerdere landen vragen politici zich af wat de effecten zouden zijn van belastingheffing op het gebruik van primair (virgin) plastic. Er zijn veel vraagtekens, die het doel van de vraag al snel laten ondersneeuwen: verbetert de afzet van recyclaat als we belasting gaan heffen? Daarover zijn plastic recyclers het eens: een belasting op virgin plastic gaat het recyclingprobleem niet oplossen.

De invoering van een verplichting op recycled content – een verplicht percentage recyclaat in plastic producten – is een beter instrument. Daarmee koppelen we de prijs van recyclaat los van de prijs van virgin materiaal, waardoor de plasticrecyclingmarkt stabiliseert en professionaliseert. Zodra recycled content in nieuwe producten verplicht is (naar verwachting in 2022), is het noodzakelijk dat er meer plastic afval bij een recycler wordt aangeboden. Alleen dan ontstaat een balans tussen vraag en aanbod van recyclaat.

Van Werven wil een inspirator zijn

Van Werven heeft verschillende beweegredenen om actief bezig te zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Een ervan is onze betrokkenheid bij (de ontwikkeling van) de gemeenschap. Er is binnen de samenleving steeds meer aandacht voor MVO. Van Werven opereert niet geïsoleerd, maar sluit aan op deze ontwikkeling en wil een inspirator voor anderen zijn. Daarom is Van Werven betrokken bij (branche)organisaties en initiatieven ter bevordering van de (lokale) economie, goede doelen, social return, grondstoffenhergebruik en sport, cultuur en evenementen.

  • Lidmaatschap Cumela
  • Lidmaatschap BVOR
  • Lidmaatschap BRBS Recycling (bestuurslid)
  • Lidmaatschap TLN (bestuurslid)
  • Lidmaatschap NRK Recycling
  • Lidmaatschap NVRD
  • Lidmaatschap BKO
  • Lidmaatschap PRE
  • Lidmaatschap PCEP (bestuurslid)
  • Transitieteam Kunststoffen
  • Ambassadeur van De Normaalste Zaak
  • Sponsor Stichting Present Oldebroek-Elburg
  • Lidmaatschap Vierde Musketier
  • Deelnemer RKC Prestatietocht
  • Hoofdsponsor OWIOS Oldebroek
  • Deelnemer North Sea Resources Roundabout (Green Deal)
  • Sponsor van meer dan 40 lokale sport- en cultuurevenementen

Certificering

Van Werven is een ISO en VCA** gecertificeerd bedrijf. We hebben daarnaast een MVO-zelfverklaring ondertekend en zijn in het bezit van diverse certificaten in de verschillende sectoren waarin we werkzaam zijn. Het certificaat is geen doel op zich, maar een middel om ons scherp te houden, continu nieuwe (kritische) inzichten op te doen en daarmee onze prestaties te verbeteren. Met onze certificeringen kunnen we bovendien aantonen dat een bepaald duurzaam component geborgd is in onze onderneming.

ISO 14001
  • Kwaliteit
    ISO 9001
  • Veilig werken
    VCA**
  • Keuring individuele partijen grond
    BRL 9335
  • Veilig en Milieukundig Slopen
    SVMS007
  • Uitvoering van bodemsaneringen
    SIKB 7000
  • Productcertificaat compost keurcompost
    Productcertificaat
  • Bodemverbeteringsproducten
    RAG
  • Milieumanagement
    ISO 14001
  • Erkenningsregeling Oud papier en Karton
    Certificaat OPK
Heicom
Heicom Logo

Heicom, het dochterbedrijf van Van Werven, zet zich volop in voor het vergroenen van de omgeving. Als producent van bodemverbeteraars en substraten zorgen zij ervoor dat de meest uitdagende omgevingen groen worden én groen blijven. De oorsprong van Heicom ligt, zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden, op de heide.

In de jaren tachtig bevatte de lucht nog meer stikstof dan nu, waardoor het gras te hard groeide en de heide overwoekerde. Om de heide te redden, werden vergraste stukken geplagt: de bovenste grondlaag met begroeiing werd weggehaald. Herbert van Werven, directeur van Heicom: “Plaggen werd in die tijd zoveel toegepast, dat er een overschot aan plagsel ontstond. Al dat heideplagsel moest ergens naartoe. Daarom werd Heicom in 1986 opgericht.” Heicom composteerde het plagsel en maakte er heidecompost van, dat verkocht werd aan afnemers in bijvoorbeeld de potgrondindustrie en boomkwekerijen. “Het was in die tijd ons enige product. Het bedrijf werd er zelfs naar vernoemd: Heicom is een afkorting van ‘heidecompost’. De toevoeging van heidecompost bleek de kwaliteit van de bodem sterk te verbeteren. Dat is waar toen de focus van Heicom lag – en nu nog steeds ligt. Met onze producten willen we de natuur in haar kracht zetten in omgevingen waar dat niet vanzelfsprekend is.”

Waar Heicom begon met alleen heidecompost, levert het vandaag de dag zo’n zestig verschillende producten. “We hebben veel specifieke kennis in huis en brengen op basis van grondanalyses klantgerichte adviezen uit. Op basis daarvan stellen we zelf onze producten samen”, vertelt Herbert. Het is mooi hoe Van Werven en Heicom elkaar hierin kunnen aanvullen. “We delen de kennis over de bodem. Veel van het compost dat op de recyclingvestigingen van Van Werven wordt geproduceerd, krijgt via Heicom een eindbestemming in een stad, park of sportveld.”

Kwaliteits- en kwantiteitsimpuls

Niet alleen het aantal producten van Heicom is de afgelopen jaren gegroeid; het bedrijf groeit zelf ook mee. “We merken dat de complexiteit én het aantal projecten toeneemt. We stellen steeds meer eisen aan grondproducten en investeren continu in kwaliteit. Om die kwaliteit te kunnen leveren, breidde Heicom zijn locatie in ’t Loo-Oldebroek onlangs uit met een nieuwe opslaghal. Daarnaast openden we een nieuwe productievestiging in ’s-Graveland. “We zien aan alles dat de vraag naar een groene en duurzame leefomgeving groeit”, zegt Herbert. “Het is gaaf om daar met je bedrijf aan bij te dragen!”

Het duurzaamheidsverslag 2021 van de Van Werven bedrijven is het tiende volledige verslag dat gepubliceerd is. Het duurzaamheidsverslag zal jaarlijks worden gepubliceerd. De cijfers in dit verslag zijn gebaseerd op de volgende gegevens:


Je kunt ook de duurzaamheidsverslagen van 2012 tot en met 2020 terug kijken.

201220132014201520162017201820192020