01. Ons verhaal

Zakelijk gezien was het voor Van Werven een goed jaar. Maar dat kunnen we van de ontwikkelingen in de wereld niet zeggen. Waar we eindelijk uit de coronacrisis kwamen, viel Rusland Oekraïne binnen en kwamen we terecht in de eerste grote oorlog op ons continent sinds lange tijd. Een oorlog met een enorme impact op het leven, ook in Nederland. De energieprijzen stegen tot historische hoogtes, net als de brand- en grondstofprijzen. Het leven werd voor iedereen duurder, niet alleen voor onze medewerkers, maar ook voor ons als onderneming.

En toch maakten wij een grote slag op het gebied van elektrificatie. Al liep de kilowattuur-prijs ver boven de grafieken uit, wij bleven geloven dat elektriciteit de toekomst is.

“Als je ziet dat het kan en werkt, dan weet je dat je door moet!”

De afgelopen jaren waren wij pioniers op het gebied van elektrische machines. We hadden de wereldprimeur van de elektrische Ahlmann. We konden ons eerst helemaal niet voorstellen dat het mogelijk was. Maar toen we het zagen, wisten we dat het kon. En konden we dromen over wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn.

2022 was het jaar waarin we groots hebben ingezet op elektrisch materieel. Onze machinisten en monteurs raakten ook overtuigd van de mogelijkheden én onze opdrachtgevers begonnen er ook steeds meer naar te vragen. We zagen dat het langzamerhand bij iedereen begon te klikken; dit is de toekomst.

Maar met de investering in elektrisch materieel, komen ook andere uitdagingen. Want hoe kunnen wij al die machines, op projecten, maar ook op de zaak, voorzien van voldoende stroom. En dan ook nog op zo’n manier dat een machine snel weer aan het werk kan én volle dagen kan draaien. Een stap in de richting van een mobiele energiebron was snel gezet. We investeerden in mobiele accuboxen en een energiehub op onze vestiging aan de Verlengde Looweg in Oldebroek om aan de energievraag te kunnen voldoen.

En hier stopt het niet. Er zijn nog een heel aantal elektrische machines in bestelling, waar we door lange levertijden nog even op moeten wachten. Maar langzaam maar zeker verwachten wij dat elektrisch steeds meer de norm gaat worden. Of we al onze machines op termijn gaan vervangen? Wie weet! We hebben gezien wat er allemaal al kan, dus niets lijkt onmogelijk.

Familiebedrijven Award

Van Werven in één oogopslag

In miljoenen
2016 81 miljoen
2017 89 miljoen
2018 94 miljoen
2019 100 miljoen
2020 101 miljoen
2021 117 miljoen
2022 146 miljoen
Voor onze opdrachtgever Mudde Kok Automotive verzorgden wij de sloopwerkzaamheden bij de voormalige slachterij GPS in Nunspeet. De slachterij is volledig ontmanteld en gaat dienstdoen als automotive center. Met de sloopwerkzaamheden hebben wij de binnenmuren en buitenmuren, laadvloeren en diverse fundaties van machines en leidingstraten verwijderd.

Onze kernwaarden

Ondernemend, slagvaardig, eerlijk, betrokken en puur. Een aantal jaar geleden zijn deze kernwaarden door directie en management zorgvuldig vastgesteld. Deze waarden passen nog steeds bij Van Werven. Hier staan we voor.


Gedreven door ambitie zoeken we continu naar betere oplossingen zonder de échte bedoeling uit het oog te verliezen. We werken hard, zijn voortdurend in beweging en vinden telkens nieuwe verbindingen waaraan we onze veelzijdigheid te danken hebben.

Bedrijfsprofiel

Van Werven is een veelzijdige dienstverlener op het gebied van infra & recycling. We werken dagelijks aan een duurzame infrastructuur, recycling (circulaire economie) en een vruchtbare bodem. Uitgedaagd door de maatschappij en onze klanten, zoeken én vinden we al meer dan 75 jaar nieuwe verbindingen. Daaraan hebben we onze veelzijdigheid te danken. We zijn een familiebedrijf met korte lijnen en kunnen snel schakelen. We werken volgens onze kernwaarden: ondernemend, slagvaardig, dienstbaar, betrokken en puur. De oorsprong van ons bedrijf ligt in Oldebroek. Gedreven door ambitie zijn we inmiddels vanuit vijftien locaties actief in binnen- en buitenland.

Als gespecialiseerde dienstverlener zetten we in op lokale en bovenregionale projecten op het gebied van grondwerken, weg- en waterbouw, bosbouw, woning- en utiliteitsbouw, afvalinzameling en recycling, transport, biomassa en kunststofrecycling. Met deze activiteiten bedienen we particulieren, mkb-bedrijven, overheden, infra- en bouwaannemers en industriële bedrijven op het gebied van energie- en kunststofproductie.

De RvC is compleet

William van Niekerk
William van Niekerk
René van 't Hof
René van 't Hof
Isolde Eleveld
Isolde Eleveld

Sinds begin 2022 heeft Van Werven een Raad van Commissarissen (RvC). Dit is wettelijk pas verplicht per 2023, maar wij hebben ervoor gekozen om dit al eerder te doen. Per 1 januari zijn William Niekerk en René van ’t Hof aangesteld als de eerste RvC leden, aan het einde van het jaar maakte Isolde Eleveld-Terwel dit trio compleet.

Wilfred van Werven legde eerder al uit waarom Van Werven deze keuze heeft gemaakt: “Het instellen van een RvC is niet alleen een verplichting, maar het was ook onze wens. In de praktijk houdt de RvC toezicht op het beleid van de directie en de algemene gang van zaken bij Van Werven. Het helpt ons om samen dit bedrijf zorgvuldig te besturen en daarmee de continuïteit te waarborgen. Wij – de aandeelhouders, directie en ondernemingsraad – hebben de afgelopen tijd samen met een extern bureau een profielschets voor de gewenste RvC opgesteld en de werving uitgezet in de markt. We zijn blij dat we William van Niekerk kunnen voorstellen als voorzitter en René van ’t Hof als commissaris met een bedrijfseconomisch profiel.”

Lees hier meer over Isolde

Bestuurlijk organogram

Organogram

Het duurzaamheidsverslag 2022 van de Van Werven bedrijven is het elfde volledige verslag dat gepubliceerd is. Het duurzaamheidsverslag zal jaarlijks worden gepubliceerd. De cijfers in dit verslag zijn gebaseerd op de volgende gegevens:


Je kunt ook de duurzaamheidsverslagen van 2012 tot en met 2021 terugkijken.

201220132014201520162017201820192020 2021