03. Planet

Van Werven een van de meest innovatieve bedrijven van Nederland

Wij zetten ons dagelijks in voor een duurzame toekomst. Onze investering in emissievrije machines en innovatieve accuboxen speelt een cruciale rol in het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Door het gebruik van elektrische en hybride machines, ondersteund door mobiele accuboxen, kunnen we onze projecten uitvoeren zonder schadelijke uitstoot. Deze accuboxen voorzien onze bouwplaatsen van betrouwbare, duurzame energie, zelfs op locaties zonder netaansluiting. Zo dragen we bij aan een schonere en gezondere leefomgeving.

En onze bijdrage wordt gezien en gewaardeerd: we wonnen dit jaar de Veluwse Innovatieprijs én werden 8e in de categorie Energietransitie in de KVK Innovatie Top 100.

Van Werven Infra hoort bij de 100 meest innovatieve bedrijven van Nederland

Van Werven wint Veluwse Innovatieprijs 2024

Daarnaast maken we grote stappen in CO2-besparing door afval te recyclen in plaats van te verbranden. Jaarlijks recyclen we bijna 400.000 ton afval, wat resulteert in aanzienlijke CO2-reducties. Door afvalstromen zoals kunststof, groenafval, bouw- en sloopafval te hergebruiken, geven we materialen een tweede leven en verminderen we de uitstoot drastisch. Wij geloven dat duurzaamheid de sleutel is tot een betere toekomst, en we blijven innoveren om onze impact op de planeet te minimaliseren.

257.966 ton
CO2 bespaard
Kunststof 231.261 ton
Groenafval 8.625 ton
Bouw- en sloopafval 5.466 ton
Bedrijfsafval 3.393 ton
Papier en Karton 3.326 ton
Houtchips 2.498 ton
Afvalhout 1.576 ton
Puin 1.565 ton
Glas 256 ton
19.492 ton
CO2 geproduceerd
Diesel 15.680 ton
Elektriciteit 3.811 ton

C02 besparing door andere brandstofleverancier

Halverwege 2024 zijn we overgestapt op een andere brandstofleverancier, die duurzamere brandstof levert voor ons wagenpark. In totaal heeft dit een besparing van 344.240,05 kg CO2 opgeleverd, ten opzichte van dezelfde hoeveelheid fossiele brandstof. Een forse besparing op CO2 uitstoot!

344.240,05 kg
CO2 besparing brandstof per divisie
Afvalinzameling & Recycling 174.947,20 kg
Infra 114.016,50 kg
Kunststof Recycling 52.213,22 kg
Biomassa 3.063,13 kg
* Deze gegevens zijn weergegeven in kilogram (kg) in tegenstelling tot de bovenstaande grafieken die in ton zijn weergegeven
Van Werven op het Binnenhof - elektrische vrachtwagen

Millimeterwerk op het Binnenhof

We mochten een bijzondere bijdrage leveren aan een zeer bijzonder project, namelijk de renovatie van het Binnenhof in Den Haag. Dit grote project wordt volledig emissievrij uitgevoerd. Zo leverden we emissievrije shovels en kranen, maar ook een 100% elektrische 4x2 vrachtwagen met kiptrailer om de vrijgekomen grond van het Binnenhof af te voeren ter voorbereiding op de aanleg van een bouwkuip.

Lees hier meer over dit project

OpenWaste

Het doel van OpenWaste is om bedrijfsafval in binnensteden efficiënter en duurzamer in te zamelen. In plaats van dat elke inzamelaar met zijn eigen wagen de stad inrijdt, wordt het afval door één neutrale wagen opgehaald. Dit vermindert verkeersdrukte en schadelijke emissies zoals CO2, NOx en fijnstof. In 2024 zijn wij gestart als primaire inzamelaar in Almere, wat betekent dat wij ook het afval van onze collega's B-Next, Remondis, Van Happen en GP Groot inzamelen. In Almere hebben we meer dan 3.000 ledigingen gerealiseerd in 2024, wat bijdraagt aan een efficiënte afvalinzameling en een beter milieu. In september vorig jaar zijn wij ook de primaire inzamelaar voor Lelystad geworden.

Open Waste

Investering in elektrisch materieel in 2024

Ook in 2024 hebben we geïnvesteerd in elektrisch materieel. In totaal hebben we 14 volledig elektrische middelen gekregen, waaronder 1 shovel, 2 mobiele kranen, 1 rupskraan, 2 vrachtwagens, 2 powerhubs en 5 accuboxen.

Investeren in bestaand materieel

Naast de aanschaf van nieuw materieel, is het goed onderhouden van bestaand materieel ook een hele duurzame keuze. Zo hebben we afgelopen jaar een 10 jaar oude rijplatentrailer volledig technisch nagelopen en in eigen spuiterij op nieuw gespoten. Volgend jaar komt hier een nieuwe kraan op, zodat deze weer jaren mee kan.

Plastic Recycling

Plastic Recycling

De plastic recycling industrie en dus ook Van Werven, staat voor grote uitdagingen door de lage prijzen van primaire grondstoffen. Dit leidt tot oplopende voorraden van circulaire grondstoffen en uitgestelde investeringen. Dit heeft directe gevolgen voor de liquiditeit van bedrijven en hun vermogen om te innoveren en op te schalen. Tegelijkertijd biedt de naderende nationale regelgeving en de Europese recyclingdoelstellingen voor 2030 een kans om de markt te stimuleren en de noodzakelijke veranderingen door te voeren. Het is essentieel dat bedrijven nu actie ondernemen om circulaire grondstoffen toe te passen en samen te werken om de gewenste circulaire economie te realiseren.

De komende jaren bieden een unieke kans voor recyclers, compounders en producteigenaren om samen te werken aan een circulaire economie. De nationale regelgeving over verplichte bijmenging en de aankomende Europese regelgeving voor het stimuleren van het gebruik van recyclaat, zal de markt dwingen om circulaire oplossingen te vinden. Daarnaast moeten bedrijven flexibel zijn en hun businessmodellen aanpassen om te kunnen overleven in de veranderende markt. Door te investeren, op te schalen en te innoveren, en door samenwerking tussen industrie en overheid, kunnen we de doelen voor 2030 bereiken en een duurzame toekomst voor de plastic recycling industrie creëren.

Van Werven wil een inspirator zijn

We zijn actief met en voor ondernemers, overheid en kennisbedrijven. Van regionaal tot Europees niveau. Van Werven streeft naar een omgeving waarin duurzaam ondernemen wordt gestimuleerd. We laten op die manier zien dat de combinatie van innovatie en duurzaamheid een goede bedrijfsvoering niet in de weg staat, maar juist aanjaagt. We praten en delen onze kennis met beleidsmakers, overheden en kennisinstellingen. Als gevolg daarvan krijgen we veel binnen- en buitenlandse gasten op bezoek bij Van Werven.

  • Lidmaatschap Cumela
  • Lidmaatschap BVOR
  • Lidmaatschap BRBS Recycling (bestuurslid)
  • Lidmaatschap TLN (bestuurslid)
  • Lidmaatschap NRK Recycling (bestuurslid)
  • Lid Bouwend Nederland
  • Voorzitter adviesgroep KOMAT
  • Lidmaatschap NVRD
  • Lidmaatschap BKO
  • Lidmaatschap PRE
  • Lidmaatschap PCEP (bestuurslid)
  • Transitieteam Kunststoffen
  • Ambassadeur van De Normaalste Zaak
  • Sponsor Stichting Present Oldebroek-Elburg
  • Lidmaatschap Vierde Musketier
  • Deelnemer RKC Prestatietocht
  • Hoofdsponsor OWIOS Oldebroek
  • Deelnemer North Sea Resources Roundabout (Green Deal)
  • Sponsor van meer dan 40 lokale sport- en cultuurevenementen

Certificering

Om onze stakeholders te garanderen dat we op een verantwoorde manier ondernemen, laten we ons door externe bureaus toetsen en certificeren. Onze website geeft een actueel overzicht van certificaten en aanbestedingsregelingen waaraan we deelnemen. Bedrijven binnen Van Werven beschikken onder andere over de volgende certificaten:

ISO 14001
  • Kwaliteit
    ISO 9001
  • Veilig werken
    VCA
  • Keuring individuele partijen grond
    BRL 9335
  • Koeltechniek
    STEK-erkenning
  • Recyclinggranulaten voor beton
    BRL 2506
  • Bodemsaneringen en waterbodem
    BRL SIKB 7000
  • Plastic recycling
    RecyClass
  • Veilig werken in bosbouw
    ERBO erkenningsregeling
  • Kwaliteit biomassa
    NTA 8080 incl RED II
  • Kwaliteit en veiligheid Papier & Karton
    OPK papier en karton erkenning
  • Veilig en milieuvriendelijk slopen
    BRL SIKB SVMS
  • Kwaliteitscertificering groen compost
    Keurcompost

Het duurzaamheidsverslag 2024 van de Van Werven bedrijven is het dertiende volledige verslag dat gepubliceerd is. Het duurzaamheidsverslag zal jaarlijks worden gepubliceerd. De cijfers in dit verslag zijn gebaseerd op de volgende gegevens:


Je kunt ook de duurzaamheidsverslagen van 2012 tot en met 2023 terugkijken.

201220132014201520162017201820192020202120222023