02. People

“Machines kun je overal kopen, maar zonder mensen ben je niets..”

Elke dag staan honderden medewerkers van Van Werven vroeg op om aan het werk te gaan. Ze stappen in de vrachtwagen of machine, rijden met de auto of fiets naar het kantoor of een project. Ze zetten hun schouders onder het werk, proberen de kansen te zien en zijn voor ons het allerbelangrijkste. “We kunnen overal machines kopen, maar zonder mensen ben je niets.”, zei onze CEO Ton van der Giessen afgelopen jaar. En we proberen zo goed mogelijk voor onze mensen te zorgen.

Afgelopen jaar werd alles plotseling veel duurder. Het werd voor veel mensen moeilijker om de boodschappen te betalen, de brandstofprijzen schoten de lucht in en het leven werd over het algemeen duurder. We wilden niet wachten op de CAO onderhandelingen tot er een loonsverhoging zou komen, dus besloten we de Nederlandse medewerkers 8 maanden lang een extraatje te geven om hopelijk de oplopende kosten iets op te vangen.

De magie van de Efteling

In 2020 bestonden we 75 jaar. Helaas konden we dit vanwege Corona niet goed vieren met onze medewerkers. In 2022 was het de hoogste tijd om samen met hen en hun familie te vieren dat we inmiddels al 77 jaar samen werken aan echte oplossingen. Een magische dag, om nooit meer te vergeten.

Efteling

ONS WERK

Om alle medewerkers goed op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen binnen Van Werven, versturen we elke vrijdagmiddag een weekupdate per e-mail. Hierin staat het laatste nieuws, de mooiste foto’s van die week en een openstaande vacature. Zo hopen we dat iedereen goed op de hoogte kan blijven en zich verbonden voelt met het hele bedrijf.

Daarnaast maken we twee keer per jaar een intern magazine, met verhalen over onze medewerkers, projecten, ontwikkelingen, onze internationale vestigingen. Zo hopen we onze medewerkers met elkaar en met Van Werven te verbinden. En het is een mooi magazine om aan vrienden en familie te laten zien. Een echt eyecatcher op de keukentafel!

Veiligheid

Als mensen voor ons het allerbelangrijkst zijn, is het van levensbelang dat we zorgen dat zij veilig hun werk kunnen doen. De afgelopen jaren hebben we veel stappen gezet om veiligheid bovenaan de agenda te houden en te zorgen voor een steeds veiliger werkklimaat bij Van Werven.

In 2022 hebben we als Van Werven Infra de Governance Code “Veiligheid in de Bouw” getekend. Hiermee verklaren we dat we middels de Veiligheidsladder het veiligheidsbewustzijn van ons bedrijf en onze medewerkers willen vergroten.

Accubox

Tommy Toolbox

Elke maand ontvangen onze medewerkers een Veiligheidsupdate; een middel om Toolboxposter onder de aandacht te brengen. Dit doet Tommy Toolbox voor ons. In zo’n veiligheidsupdate wordt elke maand een onderwerp uitgelicht. Dit doen we door middel van een toolboxposter, een artikel over dit onderwerp en de veiligheidsupdate wordt altijd afgesloten met een Veiligheidsquiz. Hiermee testen we of het onderwerp goed is blijven hangen. De winnaars van de maandelijkse veiligheidsquiz maken aan het einde van het jaar kans op een BBQ-pakket ter waarde van 250 euro. Hiermee hopen we de betrokkenheid nog verder te verhogen.

Accubox

Veiligheidsladder, nu Safety Culture Ladder (SCL)

Alle bedrijven die de Governance Code hebben ondertekent, moeten voldoen aan de Safety Culture Ladder (SCL) wat eerder de Veiligheidsladder werd genoemd.

De SCL is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven te meten. Op deze manier wordt de nadruk echt gelegd op een veiligheidscultuur.

We zijn in 2022 een stapje hoger op de SCL gekomen. We staan nu op de tweede trede, de stap die we ons ook voor dit jaar ten doel gesteld hadden. Dit betekent dat we reactief met veiligheid omgaan. Deze trede wordt door hoofdaannemers van ons verwacht, en daar voldoen we op deze wijze aan.

In de praktijk willen we dan natuurlijk graagterug zien dat er ook daadwerkelijk veilig gewerkt wordt. Dit is onder andere terug te zien in de IF rate, de Injury Frequency-rate. IF = aantal ongevallen met verzuim/werkverlet x 1.000.000 / aantal gewerkte uren. Voor Van Werven Infra was de IF rate in 2022 1.3, een goede score op het gebied van veilig werken. Voor Van Werven als geheel was de IF rate wat hoger, namelijk 6.4. Dit komt door een aantal ongevallen die hebben plaatsgevonden bij Van Werven Plastic Recycling. Na deze ongevallen zijn daar de nodig maatregelen genomen om ongevallen in de toekomst te voorkomen.

Aantal ongevallen (IF-rate)

IF-Rate
* aantal ongevallen met verzuim x 1.000.000 gedeeld door het aantal gewerkte uren
Voor Van Werven Infra was de IF rate in 2022 1.3, een goede score op het gebied van veilig werken. Voor Van Werven als geheel was de IF rate wat hoger, namelijk 6.4. Dit komt door een aantal ongevallen die hebben plaatsgevonden bij Van Werven Plastic Recycling. Na deze ongevallen zijn daar de nodig maatregelen genomen om ongevallen in de toekomst te voorkomen.

Medewerkers in Nederland in cijfers

Icoon 394 Fte
423 Medewerkers
3 Stagiairs
Icoon 3,3% ziekteverzuim
55 instroom
40 uitstroom
12 Gemiddelde dienstjaren
42 Gemiddelde leeftijd
Familiebedrijven Award

Onze medewerkers

Evert Dijkhuizen

De werkplek van Evert Dijkhuizen

Een grote, diepe plas met water - waarvan een heel gedeelte met drijvende zonnepanelen is bedekt – bergen zand en een grote, gele bouwkeet met blauwe luiken. Oftewel de Sekdoornse Plas, gelegen in Zwolle-Zuid en dé werkplek van Evert Dijkhuizen. Op deze zandwinninglocatie pompt Van Werven al tientallen jaren zand, zodat huizen en infra gerealiseerd kunnen worden.

Diepploegen met Arnold Bleij

Vakantie vieren? Dat doe ik wel in de winter. Want de zomer is voor mij de drukste tijd van het jaar. Zeker in de bouwvak, als veel van mijn collega’s in de zon liggen, ben ik samen met mijn collega Johan de hele dag op het land te vinden. Dat is namelijk de beste tijd om te diepploegen.

Diepploegen met Arnold Bleij

Jubilarissen & Pensioen

We zijn blij met onze trouwe medewerkers. Het is opvallend hoeveel van onze mensen langer dan 12,5 jaar bij ons in dienst zijn, of zelfs de 40 jaar bij Van Werven aantikken. Elk jaar zetten we onze jubilarissen in het zonnetje, om hen de dank te geven die ze verdienen door zo trouw te zijn aan Van Werven.

In 2022 waren 9 medewerkers 12,5 jaar in dienst, 2 medewerkers werken al 25 jaar voor Van Werven en 2 medewerkers zelfs al 40 jaar.

Van Werven werkt samen met onderstaande leerbedrijven:

Soma (bouw en infra)

 • Allround vakman gww (niveau 3)
 • Assistent bouwen, wonen en onderhoud
 • Machinist grondverzetmachines
 • Middenkaderfunctionaris
 • Uitvoerder bouwinfra
 • Vakman gww (niveau 2)

Kenteq (mobiliteit en voertuigen)

 • Allround monteur mobiele werktuigen
 • Assistent mobiliteitsbranche
 • Bedijfsautotechnicus
 • Eerste bedrijfsautotechnicus
 • Monteur mobiele werktuigen
 • Technicus mobiele werktuigen

SBB (economie en administratie, techniek en procesindustrie, ICT, management, voedsel, natuur en leefomgeving)

 • Bedrijfsadministrateur
 • Financieel administratief medewerker
 • Commercieel technicus engineering
 • Technicus engineering
 • ICT-beheerder
 • Allround medewerker IT systems and devices
 • Managementassistent
 • Medewerker groen en cultuurtechniek
 • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
 • Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek
 • Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) werkt

 • Manager transport en logistiek
 • Chauffeur wegvervoer

Het duurzaamheidsverslag 2022 van de Van Werven bedrijven is het elfde volledige verslag dat gepubliceerd is. Het duurzaamheidsverslag zal jaarlijks worden gepubliceerd. De cijfers in dit verslag zijn gebaseerd op de volgende gegevens:


Je kunt ook de duurzaamheidsverslagen van 2012 tot en met 2021 terugkijken.

201220132014201520162017201820192020 2021