02. People

Lees meer

#onswerk

Trots, mooie projecten en mooie medewerkers. Daar staat de hashtag #onswerk voor. Naast dat het de naam is van ons interne magazine, die in 2018 ook weer driemaal is uitgekomen, wordt het veelvuldig gebruikt via onze socialmediakanalen. Met mooie beelden en verhalen delen we waar we trots op zijn. Een van de socialmediakanalen die in 2018 een flinke groei heeft meegemaakt, is Instagram. Hét kanaal om door middel van foto’s verhalen te delen waar we als bedrijf trots op zijn. Belangrijk voor de betrokkenheid (een van onze vijf kernwaarden) binnen onze samenleving.

Introductiedag #1
Introductiedag #2

Van Werven is een groeiende onderneming, daarom vinden we het belangrijk dat alle nieuwe medewerkers goed starten en op verschillende locaties kennismaken. Met de jaarlijkse introductiedag maken we dit mogelijk.

Daarnaast publiceren we drie keer per jaar een magazine voor onze medewerkers. Het gaat over trots, over mooie projecten, maar ook over de menselijke kant, zoals de hobby’s en persoonlijke verhalen van medewerkers. Iedereen is onderdeel van het succes.

Veiligheid

Het is een relatief begrip: veiligheid. Want, wat is helemaal ongevaarlijk? Helemaal niets, toch? Met veiligheid probeer je een zo min mogelijk gevaarlijke situatie te creëren en probeer je je te beschermen tegen de mogelijke oorzaken van een gevaarlijke situatie. Desondanks kan een situatie op basis van cijfers als veilig worden beoordeeld, terwijl iemand die zich in die situatie bevindt, zich onveilig kan voelen. Oftewel, veiligheid bestaat niet alleen rationeel, maar ook denkbeeldig.

IF-Rate
* aantal ongevallen met verzuim x 1.000.000 gedeeld door het aantal gewerkte uren
Aantal ongevallen met verzuim in 2018: 8.2

Bij Van Werven proberen we te allen tijde zo veilig mogelijk te werken. Voor onszelf en voor onze omgeving. We hebben onszelf ten doel gesteld om het aantal ongelukken terug te dringen tot nul. In het afgelopen jaar is mede daarom het project zichteis gestart. Vijf vragen aan Johan van der Weerd, coördinator logistieke planning.

1. Voor de onwetenden onder ons, wat is een zichteis?
“Een standaardeis over wat je minimaal moet kunnen zien om maximaal zicht -en dus een veilige situatie- te hebben. Voor onze machinisten en chauffeurs betekent dit dat ze vanuit hun cabine personen en/of objecten direct of via hulpmiddelen op een meter afstand voor, achter, links of rechts vanaf een bepaalde hoogte en daarboven kunnen zien. Een klant heeft ons de oude norm vanaf honderdvijftig centimeter opgelegd. Wij hebben de norm aangescherpt naar honderdtwintig centimeter omdat nieuwe machines Europees gezien aan deze norm moeten voldoen.”

2. Waarom heeft Van Werven de norm van de klant aangescherpt?
“Wij hebben dit bijgesteld om aan de nieuwste norm te kunnen voldoen en om zonder duimstok de hoogte te kunnen bepalen. Hierdoor hebben we het operationeel makkelijker gemaakt. Uiteindelijk is de zichteis een standaard die in de toekomst steeds verder zal worden aangescherpt. Andere maatregelen om aan de norm te voldoen zijn onder andere het aanbrengen van een camera, signaleringsapparatuur en stickers ‘Zie je mij, zie ik jou’.”

3. Wat werd er van de machinisten verwacht?
“De machinisten werden gevraagd om nog diezelfde dag een enquête in te vullen. Immers, het kon zijn dat ze de volgende dag op een andere machine zouden werken. De vragenlijst hoefde je slechts te beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’ en er was een opmerkingsveld bij. Een vraag was bijvoorbeeld of er een achteruitrijcamera aanwezig was én of die ook werkte. Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten en opmerkingen bepalen we of we een certificaat kunnen verstrekken of dat er beheersmaatregelen nodig zijn.”

4. Heb je veel vragen en/of opmerkingen van de machinisten gekregen?
“Zeker. Mooi zijn de suggesties die door de machinisten en chauffeurs worden aangereikt omdat ze onder bepaalde omstandigheden werken. Verschillende omstandigheden kennen heel verschillende prioriteiten. Zo zei een machinist: ‘Ik wil graag een bewegingsmelder hebben, omdat ik veel in de bebouwde kom werk’. Tegelijkertijd maakt iemand anders de opmerking dat hij niet nog meer camera’s en spiegels wil, want dan ziet hij door de bomen het bos niet meer. Ook deze opmerking nemen we mee.”

5. Jij wordt hier enthousiast van, toch Johan?
“Absoluut! Het doel is een optimale veiligheid op bouwlocaties. Voor zowel derden als onze eigen medewerkers willen we een veilige werkomgeving bieden. Als er een certificaat voorhanden is, kan dat via de telefoon van de machinist getoond worden als bewijs dat de machine aan de norm voldoet. Dat is mooi.”

Johan vd Weerd

Onze mentaliteit

We zijn een familiebedrijf met de voeten stevig in de klei en de lokale samenleving. Ons bedrijf is nooit belangrijker dan mensen. 35,4 % van onze mensen is langer in dienst dan 12 jaar.

35,4% van onze medewerkers is langer dan 12 jaar in dienst

Van Werven is een familiebedrijf dat continuïteit als grootste goed ziet. We bestaan al meer dan zeventig jaar en willen door tot in lengte van jaren. Niet gedreven door de grillen van aandeelhouders en kwartaalcijfers, maar met oog voor mensen. 'Duurzaam ondernemen met mens en techniek', was decennialang ons motto. Dat is het nog steeds.

Veel van onze mensen wonen in onze eigen regio. Door onder meer de groei binnen de kunststofrecycling zijn er steeds meer internationale collega’s. Hier zitten mensen tussen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Aan de sorteerlijn in Zweden werkt een tiental Zweedse statushouders. Lokale mensen zijn niet te vinden voor dit werk. Deze werknemers zijn bereid om onderaan de arbeidsladder te beginnen en van daaruit op te klimmen. Naarmate het bedrijf groeit, kunnen zij meegroeien. Zes van hen aan het woord.

‘We krijgen de wereld te zien door de ogen van andere mensen’

Abdelkader Farraj
Naam: Abdelkader Farraj
Leeftijd: 56
Geboorteland: Syrië
In Zweden sinds: November 2014

"Ik vind mijn werk erg leuk, Van Werven is een goede plek om te werken en de collega’s zijn aardig. Veel anderen uit Syrië hebben al eerder in een kunststofrecyclingfabriek gewerkt, maar ik niet. Vroeger werkte ik als elektricien, timmerman en schilder. Ik ben blij dat kunststofrecycling bestaat, het is goed voor het milieu. Op mijn werk ontmoet ik veel mensen uit andere culturen en landen. De toekomst zal positief zijn. Ik woon in een goed land en werk en leef zoals andere mensen dat doen."

Abdallah Daoud Ahmed
Naam: Abdallah Daoud Ahmed
Leeftijd: 31
Geboorteland: Somalië
In Zweden sinds: April 2018

"In mijn geboorteland was ik student, maar ik ben tien jaar in Italië geweest en heb zes jaar op het gebied van immigratie gewerkt. De eerste twee jaar als cultureel bemiddelaar en de laatste vier jaar als assistent-directeur in het opvangcentrum voor internationale beschermingzoekers. Ik denk dat kunststofrecycling van groot belang is, omdat het goed is voor het milieu. Mijn baan is heel interessant en biedt veel leermogelijkheden. We leren om ruimdenkend, flexibel en tolerant te zijn. We krijgen de wereld te zien door de ogen van andere mensen. We leren elkaar woorden in verschillende talen, dat is erg grappig. Een van mijn collega’s uit Eritrea heeft me van één tot tien leren tellen in de Tigrignataal en ik maak hem aan het lachen als ik het uitspreek. Hoewel mensen met verschillende achtergronden vaak verschillende manieren hebben om taken en menselijke interacties te benaderen, zijn deze niet goed of fout, alleen anders. Je wordt je meer bewust van je woorden en acties. Voor mij levert het werken met andere culturen dus veel op."

Mohamed Rahhal
Naam: Mohamed Rahhal
Leeftijd: 33
Geboorteland: Syrië
In Zweden sinds: November 2015

"Mijn werk is mooi en betekenisvol. In mijn eigen land werkte ik als slager, fabrieksarbeider en in de bouw. Het is goed om met collega’s uit verschillende culturen te werken. We leren hoe we elkaar moeten respecteren en hoe we als een team kunnen werken. Ik zie in deze functie dat er een goede toekomst is en dat ik binnen het bedrijf kan ontwikkelen en doorgroeien. Ik heb er vertrouwen in dat we in korte tijd hoogwaardig materiaal kunnen produceren dat voldoet aan de vereiste specificaties. We dragen allemaal de verantwoordelijkheid om de toekomst te verbeteren."

Ahmed Aljunaidi
Naam: Ahmed Aljunaidi
Leeftijd: 62
Geboorteland: Syrië
In Zweden sinds: 2014

"In Syrië werkte ik als overheidsmedewerker en in de textielbranche. Inmiddels werk ik alweer vijf jaar in Zweden. Mijn werk leert me veel nieuwe dingen en verbetert mijn vaardigheden. Daarnaast vind ik het mooi om me in te zetten voor een bedrijf dat het milieu spaart en hulpbronnen behoudt. We werken samen met mensen uit veel verschillende culturen. Dat beïnvloedt iedereen op een positieve manier. We leren van elkaars ervaringen! Mijn toekomst lijkt goed te zijn."

Mohammad Mansur
Naam: Mohammad Mansur
Leeftijd: 30
Geboorteland: Koeweit
In Zweden sinds: 2016

"Ik geloof in werk waarmee ik stabiliteit bereik en sociaal en psychisch groei. Kunststofrecycling heeft veel voordelen. Naast het beschermen van het milieu zijn er ook economische en sociale voordelen aan verbonden. Het is een geweldige manier om afval te verminderen. Ik kijk positief naar de toekomst. Zoveel plekken op de wereld lijden onder milieuvervuiling. Ik zou de kunststofrecycling heel graag willen overbrengen op andere landen."

Aref Hindawi
Naam: Aref Hindawi
Leeftijd: 48
Geboorteland: Syrië
In Zweden sinds: Oktober 2014

"Ik ben een vriendelijk en betrouwbaar persoon om mee te werken. In Syrië heb ik in een schoenen- en plasticfabriek gewerkt. Kunststofrecycling is een mooie branche, ik ben blij met deze baan! Het werk is enorm boeiend. Daarnaast is het goed om met mensen van verschillende culturen samen te werken."

Sportende Mensen

Gezond

Bij Van Werven worden een gezonde levensstijl, vitaliteit en verantwoord werken gestimuleerd. We overvragen onze mensen niet, werken met modern materieel en werken samen met gezondheidsinstellingen om zowel preventief als reactief te handelen. Als bedrijf sponsoren we niet alleen veel sportevenementen, maar laten we medewerkers, soms in groepsverband, ook meedoen met activiteiten. De Nunspeetse Keiler is hier een voorbeeld van.

‘Je draagt de geschiedenis van Van Werven met je mee’

In het jaar 2017 lanceerde Van Werven een eigen sportkledinglijn. Begin 2018 werd deze uitgebreid met een runninglijn. Op vanwervenkleding.nl is vanaf nu wieler-, schaats- én runningkleding te bestellen in de subtiele stijl van Van Werven. Ton Mouris, uitvoerder, schafte als een van de eersten de complete nieuwe runningset aan. Wij waren benieuwd naar zijn verhaal en stelden hem enkele vragen.

Je was er snel bij! Waarom koos je voor Van Werven runningkleding?
"Ik was toe aan een nieuw hardloopsetje. Toen ik zag dat Van Werven nieuwe runningkleding lanceerde, dacht ik: waarom niet? Van Werven sponsort ook wieler- en voetbalverenigingen in onze buurt. Door deze runningkleding te dragen, draag ik de naam van Van Werven uit en doe ik op een bepaalde manier iets terug voor het bedrijf. Dat vind ik mooi."

En, hoe bevalt de kleding?
"De laatste tijd maken we lange dagen op het werk, dus helaas heb ik de kleding nog niet héél vaak kunnen dragen. Tot nu toe heb ik alleen de korte broek en het shirt met korte mouwen gedragen, vanwege het mooie weer. Die zitten prima. Het zit lekker en comfortabel. Ook het ontwerp maakt de kleding bijzonder. Het is net even wat anders en je draagt als het ware de geschiedenis van Van Werven met je mee."

Waarom is sporten voor jou zo belangrijk?
"Het voelt heerlijk om fit te zijn! Ik vind het heel belangrijk om aan je conditie en een gezond gewicht te werken. Het ideale aan hardlopen is dat je je kleding aan kan trekken en meteen klaar bent om te gaan. Je kunt als het ware zo naar buiten stappen en aan de slag. Het geeft enorm veel voldoening, je bent lekker buiten en hoe vaker je het doet, hoe meer je ervan geniet! Op een gegeven moment kun je hardlopen zonder dat het nog veel moeite kost. Dat is heerlijk. Ik zou het iedereen aanraden, het heeft alleen maar voordelen. En, dat biertje of wijntje smaakt daarna véél beter."

Kleding met een verhaal
Wilfred van Werven legt het verhaal achter de kleding uit: "We willen ons verhaal delen met iedereen die onze kleding koopt. De verschillende elementen op deze kleding hebben een betekenis. Onze kernwaarden vind je terug, 45 staat voor ons oprichtingsjaar 1945 en de kreet #hardwerken op de binnenkant van de kraag daagt de drager uit om altijd het beste uit zichzelf te halen. Bij elk verkocht artikel wordt een kaartje meegeleverd waarop de betekenis van de kleding te vinden is."

De runninglijn
De sportkleding is van het hoogwaardige merk Craft en heeft een stoere, casual look. De nieuwe runningkleding is er voor zowel dames als heren in verschillende varianten. Je kunt kiezen voor een lange tight, short tight of een woven short. Daarnaast is er keus uit lange mouwen voor de frisse dagen en korte mouwen voor in de zomer. De kleding is ook zeer geschikt voor andere sportieve activiteiten, zoals bootcamptrainingen of work-outs in de sportschool.

Ton Mouris

Medewerkers in cijfers

Icoon 375 Fte
393 Medewerkers
15 Stagiairs
Icoon 3,95% ziekteverzuim
45 instroom
30 uitstroom
11,5 Gemiddelde dienstjaren
41,5 Gemiddelde leeftijd

Jubilea

Jubilea Van Werven
5 Medewerkers langer dan 40 jaar in dienst
47 Medewerkers langer dan 25 jaar in dienst
82 Medewerkers langer dan 12,5 jaar in dienst

Van ingehuurde monteur tot ploegleider

Het is bijna 15 jaar geleden dat Arjen Neijmeijer (49) zijn eerste werkdag had op de vestiging in Biddinghuizen. Als monteur was hij ingehuurd door een extern bedrijf. Inmiddels is Arjen ploegleider van een team van tien man en voelt de vestiging als zijn thuis.

“Vanaf de start van de kunststofrecycling was ik erbij. Ik was in dienst van een ander bedrijf en werkte daarom de eerste vier jaar als huurling. Zodra de mogelijkheid bestond, wilde ik voor Van Werven komen werken. Ik had het naar mijn zin. We stonden aan de start van een nieuwe onderneming. Dat gaf een goed teamgevoel. De mentaliteit, het harde werken en het steeds weer zoeken naar oplossingen… Dat sprak me aan! Ik kwam in het onderhoud terecht en kreeg de maalmolens onder mijn hoede. Messen wisselen, speciaal onderhoud, revisies uitvoeren. Nee, dat liep niet altijd op rolletjes. Maar dat was juist de uitdaging. Ik moest met mijn collega’s beslissingen nemen en zaken uitdokteren. Oftewel, samen werken aan échte oplossingen. En ja, het werk van een monteur is ook gewoon een mooi vak.”

Operatie aan een hernia
“Na een paar jaar vaste dienst, kreeg ik een hernia in mijn rug. Het was ernstig en daarom moest ik geopereerd worden. Na mijn herstel ging ik weer aan de slag als monteur. Voor een periode ging dit goed, maar mijn rug ging weer opspelen. Ruim driekwart jaar zat ik vervolgens ziek thuis. Dat vond ik vreselijk. Ik had pijn en vond het moeilijk om niets te kunnen doen. Ik maakte mij zorgen over de toekomst. Ik werk nou eenmaal het liefste met mijn handen. Wat moest ik gaan doen als mijn rug niet wilde meewerken? Op zo’n moment word je voor een moeilijke keuze gesteld. Ik ben met de afdeling HRM in gesprek geweest en in dat gesprek hebben we samen besloten dat ik in een leidinggevende functie kon groeien. Iedereen had er vertrouwen in en dat deed mij goed. Ik heb in de sport BMX (fietscross) leidinggevende taken gehad, maar had niet kunnen bedenken dat ik ook op mijn werk een leidinggevende rol zou krijgen. Ik voel mij vaak een nuchtere boerenjongen zonder torenhoge ambities.”

‘Ik bijt me graag ergens in vast’

Dankbaar
“Inmiddels ben ik ruim een jaar als ploegleider bij Van Werven aan de slag. Hiervoor heb ik verschillende cursussen gevolgd en staan er nieuwe cursussen op de planning om mezelf te ontwikkelen. In het begin is alles vreemd en moet je een knop omzetten. Maar ik bijt me graag ergens in vast en vind het leuk om te ontdekken wat ik nog meer kan. Ik ontmoet door mijn functie andere mensen in het bedrijf en moet nieuwe beslissingen nemen. Zo help ik bij het aannemen van nieuw personeel. Dat vind ik een behoorlijke verantwoordelijkheid.

Ik ben Van Werven dankbaar voor deze nieuwe uitdaging. Anders had ik hier niet meer kunnen werken. Natuurlijk is het heftig wat er is gebeurd, maar het is uiteindelijk ten goede gekomen. Hoe het met mijn rug is? Gelukkig goed, al moet ik oppassen. De nieuwsgierigheid om even ergens in te kruipen en de jongens mee te helpen, die blijft. ‘Doe dat nou niet’, roepen mijn collega’s dan al snel. Ze hebben gelijk, als ik niet op de rem trap, dan moet ik het bezuren.”

Van Werven

Leerbedrijven

Van Werven werkt samen met de onderstaande leerbedrijven.

 • Volandis (bouw en infra)
  • Allround vakman gww (niveau 3)
  • Assistent bouwen, wonen en onderhoud
  • Machinist grondverzetmachines
  • Middenkaderfunctionaris
  • Uitvoerder bouwinfra
  • Vakman gww (niveau 2)
 • Kenteq (mobiliteit en voertuigen)
  • Allround monteur mobiele werktuigen
  • Assistent mobiliteitsbranche
  • Bedijfsautotechnicus
  • Eerste bedrijfsautotechnicus
  • Monteu mobiele werktuigen
  • Technicus mobiele werktuigen
 • SBB (economie en administratie, techniek en procesindustrie, ICT, management, voedsel, natuur en leefomgeving)
  • Bedrijfsadministrateur
  • Financieel administratief medewerker
  • Commercieel technicus engineering
  • Technicus engineering
  • ICT-beheerder
  • Managementassistent
  • Medewerker groen en cultuurtechniek
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
  • Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek
 • Stlwerkt (transport en logistiek)
  • Manager transport en logistiek
  • Chauffeur wegvervoer

Onze medewerkers

Het duurzaamheidsverslag 2018 van de Van Werven bedrijven is het zevende volledige verslag dat gepubliceerd is. Het duurzaamheidsverslag zal jaarlijks worden gepubliceerd. De cijfers in dit verslag zijn gebaseerd op de volgende gegevens:


U kunt ook de duurzaamheidsverslagen van 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017 terug kijken.