02. People

Lees meer

#onswerk

Trots, mooie projecten en fantastische medewerkers. Daar staat de hashtag #onswerk voor. Ons Werk is de naam van ons interne magazine, dat drie keer per jaar uitkomt. Het magazine gaat over trots, projecten, maar ook over de menselijke kant, zoals de hobby’s van medewerkers en persoonlijke verhalen. We vragen medewerkers iets over zichzelf te delen, zo gaven onze medewerkers dit jaar middels een selfie antwoord op de vraag wie hun werkmaat is. Samen werken maakt #onswerk immers nog leuker!

Rick en Kevin
Rick Schreurs (systeembeheerder) en Kevin Hulst (monteur)

“We deden mee aan de vijfdaagse Megarun: een evenement waarbij je in een oude barrel 2.400 kilometer aflegt. Het evenement draait om kameraadschap en elkaar helpen. Je zou ons dus zeker werkmaatjes kunnen noemen!” – Rick Schreurs

Heleen en Hans
Heleen Ruiter (communicatiemedewerker) en Hans van der Weerd (accountmanager)

“Hans is mijn broer. Sinds vier jaar werkt hij bij Heicom. We werken met regelmaat samen aan leuke projecten op het snijvlak van communicatie en verkoop. Vaak zit ik dan bij Heicom en ben ik met mijn broer aan het werk.” – Heleen Ruiter

Jacolien en Gerdien
Jacolien Wolff (administratief medewerker) en Gerdien van Hattem (salarisadministrateur)

“Op deze foto zijn we gezellig een dagje met de personeelsvereniging op stap. Wij kunnen het tijdens én na werktijd altijd heel goed met elkaar vinden!” – Jacolien Wolff

Herbert en Rick
Herbert van Aperlo (monteur) en Rick van ’t Hof (monteur)

“Sinds twee jaar werken wij veel samen in Biddinghuizen. We weten precies wat we aan elkaar hebben.” – Herbert van Aperloo

Lauran en Herman
Lauran Renne (machinist) en Herman Schoo (machinist)

“Iedere dag rijden we samen naar het project ‘Amstelveenlijn’, waar we vervolgens ook samen aan het werk zijn. Eigenlijk zie ik hem nog vaker dan mijn vrouw, haha! Kortom: ons kan je zeker ‘werkmaatjes’ noemen.” – Lauran Renne

Rick en Robin
Rick van Werven (oproepkracht) en Robin Polinder (chauffeur)

“Inmiddels ben ik twee keer met Robin mee op pad geweest. Machtig gezellig!” –Rick van Werven

Veiligheid

Niemand wil ongevallen. Hoe zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk ongevallen gebeuren? Allereerst door regels met elkaar af te spreken, maar nog belangrijker is dat we ons allemaal verantwoordelijk voelen. Veilig werken begint bij jezelf en doe je samen.

Jaarlijks krijgen zo’n 230.000 werknemers in Nederland een arbeidsongeval. Dat zijn ruim zeshonderd slachtoffers per dag. Een derde van deze slachtoffers kan door het ongeval (tijdelijk) niet werken. Tachtig tot negentig keer per jaar valt er een dodelijk slachtoffer. Dat zijn bijna twee doden per week. In de afval- en bouwsector gebeuren relatief de meeste ongelukken. Dat zijn de sectoren waarin wij onder meer werken.

Het belang van veilig werken is duidelijk. Hoewel niets helemaal ongevaarlijk is, is het ons ultieme doel om het aantal ongevallen terug te dringen tot nul. Bewustwording is daarbij een van de belangrijkste thema’s. In 2019 gaven we daarom een extra veiligheidsboekje uit. Een handzaam overzicht van de belangrijkste veiligheidsregels, voor onze eigen medewerkers en zzp’ers en ingehuurde werknemers.

Mockup Veiligheidsboekje
IF-Rate
* aantal ongevallen met verzuim x 1.000.000 gedeeld door het aantal gewerkte uren
Aantal ongevallen met verzuim in 2019: 2,6

Een glimlach en een dankbaar hart

Solomon telde voor het social return percentage niet mee

‘Een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geeft op een baan’. Zo wil Van Werven graag bekend staan. De afstand tussen Solomon en de arbeidsmarkt was groot. De geboren Eritreeër viel tussen wal en schip. Zijn naam kwam voor in de kaartenbak van de gemeente, maar hij telde voor het Social Return percentage niet mee. Voor veel bedrijven was het dus niet aantrekkelijk om hem aan te nemen.

Toen Van Werven dit hoorde besloot ze hem een kans te geven. “Anders komt hij nooit aan de bak“ werd juist een extra motivatie! En, met veel succes van beide kanten. “Solomon was bereid om hard te werken en om te leren. Nog mooier, hij doet dat altijd met een glimlach en een dankbaar hart. Als toch iedereen de mentaliteit van Solomon had…”, stelt ook een enthousiaste Ton van der Giessen. De ceo van Van Werven hoopt ook het komende jaar weer geschikte kandidaten te vinden

Solomon haalde zijn scooterrijbewijs, zodat hij op de scooter van Elburg naar Biddinghuizen kon. Later voegde hij ook zijn heftruckbewijs toe aan de lijst met bewijzen van zijn inzet. Inmiddels werkt hij ruim vijf jaar met veel plezier op onze kunststofrecycling Biddinghuizen.

Solomon vertelt je in onderstaande video zijn verhaal.

Onze mentaliteit

We zijn een familiebedrijf met de voeten stevig in de klei en de lokale samenleving. Ons bedrijf is nooit belangrijker dan mensen. 36% van onze mensen is langer in dienst dan 12,5 jaar.

36% van onze medewerkers is langer dan 12,5 jaar in dienst

Van Werven is een familiebedrijf dat continuïteit als grootste goed ziet. We bestaan volgend jaar 75 jaar en willen door tot in lengte van jaren. Niet gedreven door de grillen van aandeelhouders en kwartaalcijfers, maar met oog voor mensen. 'Duurzaam ondernemen met mens en techniek', is decennialang ons motto. Dat is het nog steeds.

Veel van onze mensen wonen in onze eigen regio. Door onder meer de groei binnen de kunststofrecycling zijn er steeds meer internationale collega’s. Hier zitten mensen tussen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Veel van onze mensen wonen in onze eigen regio. Door onder meer de groei binnen de kunststofrecycling zijn er steeds meer internationale collega’s. Hier zitten mensen tussen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Medewerkers in cijfers

Icoon 374 Fte
392 Medewerkers
11 Stagiairs
Icoon 4,2% ziekteverzuim
33 instroom
34 uitstroom
10,9 Gemiddelde dienstjaren
40,8 Gemiddelde leeftijd

Personeelsvereniging bestaat 40 jaar

De personeelsvereniging van Van Werven bestond in 2019 veertig jaar. Een prachtig jubileum: het betekent dat deze vereniging al veertig jaar onze medewerkers met elkaar verbindt middels leuke activiteiten. Jong en oud is lid van de PV; het jongste lid is 17 jaar en het oudste lid 75. Jan van de Wiel is voorzitter van de club, Jacolien Wolff secretaris. We leggen hen vijf stellingen voor.

Zolang ik bij VW werk, blijf ik in het bestuur van de PV.
Jacolien: “Ja! Ik vind het leuk om te doen. Inmiddels zit ik alweer een jaar of acht in het bestuur. Zolang ik het leuk blijf vinden, wil ik mijn taak als secretaris voortzetten.”
Jan: “Nee! Ik zit al vierentwintig jaar in het bestuur, waarvan twaalf jaar als voorzitter. Het is vrijwilligerswerk dat ik met veel plezier doe. Over zes jaar ga ik met pensioen dus ik hoop de komende jaren een goede opvolger te vinden die ik kan inwerken. Uiteraard blijf ik wel lid van de PV. Het is leuk om met elkaar op te trekken.”

De leukste activiteit ooit was…
Jan: “Oei, dat vind ik moeilijk. Sowieso een van de weekendjes weg. Maar welk weekend? We zijn al naar zoveel verschillende plekken geweest. Het is gezellig om verschillende dagen achter elkaar samen op te trekken.”
Jacolien: “Pitch en put op het Heerderstrand. Dat is alweer een poos geleden, maar ik herinner mij nog goed hoe groot het succes was. Het was prachtig weer, veel animo en ook door de barbecue na afloop een zeer geslaagde activiteit. Oh, maar wacht! De rondvaart op de Stedemaeght dit jaar was ook bijzonder.”

Deze activiteit trekt de meeste pv-leden…
Jacolien en Jan tegelijk: “BINGO!”
Jan: “Het is een gezelschapsspel dat steeds populairder wordt.”
Jacolien: “De feestavond ter ere van het jubileum is dit jaar ook favoriet.”

De PV droomt van meer jonge leden
Jacolien: “Ja! Ik ben zelf natuurlijk ook nog jong (lacht). Het is leuk als je tijdens een activiteit samen met leeftijdsgenoten bent. Misschien moeten we wel meer activiteiten voor de jeugd organiseren.”
Jan: “Zeker! Alle nieuwe medewerkers worden uitgenodigd om lid te worden, maar het aantal jongeren dat lid wordt, valt tegen. Natuurlijk kan je niemand verplichten, maar we zouden het wel leuk vinden. Gelukkig blijft het ledenbestand stabiel.”

De leden zijn altijd blij en dankbaar na een activiteit
Jacolien: “Ja, je krijgt vaak complimentjes over de dag en de organisatie. Dat is erg leuk om te horen.”
Jan: “Ik zit eens na te denken… Krijgen we wel eens negatieve reacties? Nee, eigenlijk nooit.”

40 jaar personeelsvereniging

Gezond

Bij Van Werven worden een gezonde levensstijl, vitaliteit en verantwoord werken gestimuleerd. We overvragen onze mensen niet, werken met modern materieel en werken samen met gezondheidsinstellingen om zowel preventief als reactief te handelen. Als bedrijf sponsoren we niet alleen veel sportevenementen, maar laten we medewerkers, soms in groepsverband, ook meedoen met activiteiten. In 2019 stonden onze medewerkers onder meer aan de start van deze sportieve activiteiten:

 • Twee teams van vijf sporters deden mee aan de Nunspeetse keiler; een uniek (team)sportevenement in Nunspeet;
 • Vijf wielrenners zetten zich in voor Fight Cancer, door als team 24 uur te fietsen op het circuit van Zandvoort;
 • Tien collega’s stapten op de fiets voor een gezellige toertocht, georganiseerd door collega’s Wichard van de Streek en Arend van de Weg;
 • Directeur Cor van Werven ging samen met zijn vrouw een enorm avontuur aan: ze volbrachten de Muskathlon in Tanzania;
 • Rick van Werven schaatste 200 km op de Weissensee om geld in te zamelen voor stichting René Kids Centre in Namibië;

Daarnaast sporten veel van onze medewerkers individueel ‘in stijl’ dankzij de Van Werven sportkledinglijn. Deze kledinglijn bestaat uit wieler-, schaats- en runningkleding. Met deze kleding hopen we onze medewerkers en omgeving te stimuleren om het plezier in sporten te gaan ontdekken of te behouden. www.vanwervenkleding.nl

Jubilea

Nieuwjaarsreceptie
10 Medewerkers langer dan 40 jaar in dienst
46 Medewerkers langer dan 25 jaar in dienst
85 Medewerkers langer dan 12,5 jaar in dienst

Leerbedrijven

Van Werven werkt samen met onderstaande leerbedrijven:

 • Volandis (bouw en infra)
  • Allround vakman gww (niveau 3)
  • Assistent bouwen, wonen en onderhoud
  • Machinist grondverzetmachines
  • Middenkaderfunctionaris
  • Uitvoerder bouwinfra
  • Vakman gww (niveau 2)
 • Kenteq (mobiliteit en voertuigen)
  • Allround monteur mobiele werktuigen
  • Assistent mobiliteitsbranche
  • Bedijfsautotechnicus
  • Eerste bedrijfsautotechnicus
  • Monteu mobiele werktuigen
  • Technicus mobiele werktuigen
 • SBB (economie en administratie, techniek en procesindustrie, ICT, management, voedsel, natuur en leefomgeving)
  • Bedrijfsadministrateur
  • Financieel administratief medewerker
  • Commercieel technicus engineering
  • Technicus engineering
  • ICT-beheerder
  • Allround medewerker IT systems and devices
  • Managementassistent
  • Medewerker groen en cultuurtechniek
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
  • Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek
  • Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie
 • Stlwerkt (transport en logistiek)
  • Manager transport en logistiek
  • Chauffeur wegvervoer

Onze medewerkers

Het duurzaamheidsverslag 2019 van de Van Werven bedrijven is het achtste volledige verslag dat gepubliceerd is. Het duurzaamheidsverslag zal jaarlijks worden gepubliceerd. De cijfers in dit verslag zijn gebaseerd op de volgende gegevens:


U kunt ook de duurzaamheidsverslagen van 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 terug kijken.